AcasăPoliticCiucă, întrebat dacă vor fi majorate pensiile și salariile de la 1...

Ciucă, întrebat dacă vor fi majorate pensiile și salariile de la 1 ianuarie 2023, așa cum propune PSD: Nu am discutat în coaliție

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că nu s-a discutat în coaliție propunerea PSD de creșterea a pensiilor și salariilor de la 1 ianuarie 2023, așa cum a propus PSD, și că nu poate să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla.

”Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu Eu sunt convins că domnul Budăi cunoște foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului, cred că și în fișa postului ministrului muncii. Când venim cu astfel de propuneri, trebuia să aibă în vedere că trebuia consultarea Consiliului Național Tripartit și la nivelul coaliției și guvernului. Vom avea o clarificare la nivelul guvernului. Este vorba de responsabilitate”, a declarat Ciucă.

Alte declarații relevante

 • Este vorba despre responsabilitate, ce așteaptă oamenii de la noi, că guvernul e în măsură să ia decizii reale și nu vorbe.
 • Q: E sustenabilă creșterea de pensii și salarii?
  Ciucă: Cât timp nu avem proiecția bugetară pentru 2023, trebuie să ne gândim la celălalte măsuri pentru majorarea salariilor și pensiilor
 • Cred că am comentat sufiient de mult declarațiile, le zic momentan politice, ale ministrului Budăi. Nu au fost discutate în coaliție, deci vă propun să ne oprim aici
  Q: Va fi sancționat ministrul Budăi?
  Ciucă: Sunt decizii pe care le voi lua ca urmare a atributelor funcției
 • Despre energie: Am primit toate datele. La guvern se desfășoară un grup de lucru pentru forma finală a ordonanței, mâine va fi făcută publică. PNL susține plafonarea prețului la energie și vom merge pe valorile din ordonanța 27. Susținem supraimpozitarea pe tot lanțul, fiind incluși traderii și jucătorii din piață. Impozitarea poate fi și de 100%.
 • Q: Despre colaborarea cu PSD, vi s-au făcut chiar recomandări de remaniere a lui Budăi. Veți lua în considerare? Ce recomandări faceți partenerilor din PSD?
  Ciucă: Eu văd parteneri de coaliție responsabili și recomandarea mea e ca și de acum înainte să avem aceeași comportare, aceeași atitudine ca și până acum, pentru că problemele dificile abia urmează să înceapă și trebuie să avem puterea să ieșim în fața oamenilor să le spunem ce facem, să facem ce spunem și să menținem partea aceasta de stabilitate, fiind nevoie de responsabilitate, fapte și nu vorbe.

Context

Mai mulți lideri PNL, printre care Alina Gorghiu, Gigel Știrbu și Raluca Turcan, au avut, miercuri,  ieșiri anti-PSD în cadrul unei ședințe a conducerii liberalilor, potrivit surselor G4Media.

Aceștia au criticat mai cu seamă declarațiile lui Marius Budăi, ministrul PSD al Muncii, care a anunțat miercuri că PSD propune creșterea salariului minim la 3.000 de lei, creșterea pensiei minime și a punctului de pensie, fără să fi avut în prealabil discuții cu PNL.
ADVERTISING

Unii nemulțumiți din PNL i-au cerut premierului inclusiv remanierea lui Budăi, dacă acesta repetă gestul, potrivit surselor G4Media.

La rândul său, Raluca Turcan a spus în ședință că ”să anunți creșterea salariului minim fără o negociere cu principalii actori sociali face mai mult rău României. Ministrul are jalon pe PNRR sa termine reforma pensiilor pana la finalul anului. Deci, mai bine s-ar ocupa de asta. Are legea aproape gata, lăsată de mine prin care se elimina inechitățile si se valorizează contributivitatea. Nu este normal să ai o creștere de 10% pentru toți pensionarii, cei cu pensiile mici vor avea cel mai mult de pierdut. Cei cu pensiile mici pe o lege noua pot avea pensii și cu 20% mai mari”.

Liberalii sunt nemulțumiți că Budăi a ieșit cu declarațiile fără un acord prealabil în coaliție.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.