Ciucă: Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie, urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală

0

„Am înţeles foarte bine încă de la început că preţul la energie şi la gaze va afecta cetăţenii în primul rând, cetăţenii vulnerabili şi desigur activitatea IMM-urilor şi a consumatorilor mari de energie. Am căutat să găsim soluţiile care să ne asigure că vom reuşi să reglăm ceea ce s-a greşit practic prin acele facturi care au fost emise şi în felul acesta s-a ajuns la sume exorbitante pentru cetăţeni, motiv pentru care, folosind toate instrumentele, Guvernul şi căutând toate mecanismele să putem să cooperăm cu toate celelalte instituţii care nu intră în sfera de responsabilitate a Guvernului, să remediem această problemă”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seară, la Antena 3. 

 

El a menţionat că Guvernul a făcut demersuri pe mai multe paliere pentru ca populaţia să nu fie afectată, iar mediul de afaceri să fie sprijinit în criza preţurilor la energie. 

 

„Atât preţul la populaţie, cât şi preţul la IMM-uri a fost stabilit prin Ordonanţă de Guvern şi totodată am decis ca Ministerul Energiei să caute soluţii astfel încât şi consumatorii mari de energie (…) Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie, urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”, a adăugat premierul Ciucă.

 

El a menţionat că se fac demersuri pentru punerea la punct a unui plan prin care să fie gestionată situaţia din energie şi începând cu luna aprilie a acestui an, fiind consultaţi, în acest sens, toţi cei implicaţi, de la actorii din sistemul energetic, până la consumatori şi reprezentanţii mediului de afaceri. 

 

Premierul a adăugat că măsurile compensatorii luate în privinţa facturilor la energie trebuie completate prin sumele alocate prin PNRR în vederea consolidării sistemului energetic, punerii în funcţiune a unor componente care pot produce energie, cum este Centrala de la Iernut sau identificarea de noi surse de producţie în domeniu.

 

„Este nevoie de surse noi, energia fotovoltaică face parte din pachetul de Green Deal şi se acordă foarte mare atenţie dezvoltării acestui tip de producere a energiei, energia eoliană şi, nu în ultimul rând, putem să continuăm dezvoltarea proiectelor pe energie nucleară şi pe energie produsă prin gaze”, a mai declarat primul ministrul. 

 

Şeful Guvernului a spus că Guvernul caută să poarte „un dialog permanent” cu investitori în domeniul energiei, arătând că investiţiile pot duce la limitarea inflaţiei şi a creşterii preţurilor. În acest context, el a subliniat importanţa accesării a „cât mai mulţi bani europeni”.