Ciucă: Vom cere vot pe aderarea la Schengen, mâine, în Consiliul JAI. Starea de incertitudine nu mai poate continua

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua.

Premierul a susținut că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”.

România va cere un vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de joi, 8 decembrie, a declarat pentru G4Media.ro o sursă guvernamentale. Reprezentanții permanenți ai statelor membre UE urmează să decidă astăzi, 7 decembrie, dacă subiectul extinderii Schengen cu România, Bulgaria și Croația va figura pe agenda consiliului JAI de joi și dacă da, care va fi propunerea. Potrivit presei din Bulgaria, se pregătesc două voturi: unul pentru Croația și al doilea pentru Bulgaria și România.

Declarațiile premierului:

Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.

La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținereaa fermă a Franței și germaniei.

Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.

Datele inclusiv de la inst europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.

Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur care după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.

Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celalalte state membre împărătșesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.

Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare o decizie pentru România.

Hotărârea noastră de a contriui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit acest lucru de-a lungul anilor.

Experții europeni care au venit în noiembrie și decembrie au confirmat că îndeplinim toate cerințele și asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate și controlăm fenomenul migrației.

Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate informațiile inclusiv Austriei.

Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate, și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru.

Așadar, mâine la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed