Ciudățenii la un institut al Armatei: Seminar cu chinezii despre noul concept strategic al NATO

Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM) din subordinea Ministerului Apărării și Institutul chinez pentru studii strategice internaționale din Beijing (CIISS) au organizat marți, 22 noiembrie, un seminar ca ”parte a cooperării științifice” dintre cele două instituții, potrivit unui comunicat al ISPAIM.

Cooperarea științifică dintre cele două institute a fost inițiată în 1998, potrivit comunicatului citat.

Reprezentanții celor două instituții au discutat despre impactul noului Concept Strategic al NATO pe Flancul Estic, influența războiului din Ucraina asupra relațiilor China-UE-Russia, precum securitatea în zona Asia-Pacific, consolidarea capabilităților militare ale NATO pe flancul estic, evoluția proiectului chinez de investiții în Europa de Est (Belt and Road).

Delegația română a fost formată din cercetători din cadrul ISPAIM și experți ai Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale (DPAPRI). Șefii celor două delegații au fost Carmen-Sorina Rîjnoveanu și general-maior(r) Yang Xuguang. Delegațiile au discutat și despre extinderea cooperării bilaterale în domeniul cercetării.

Evenimentul a avut loc pe fondul temerilor tot mai des exprimate de diplomați, politicieni și șefi ai serviciilor de informații din Occident în legătură cu strategia Chinei de a-și extinde influența în Europa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri