Clauzele abuzive din contractele bancare ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro

0

Prevederile din legea de aplicare a Codului Civil, care ar putea duce la dispariţia tuturor clauzelor abuzive din credite, intră în vigoare în câteva zile. Bancherii sunt disperaţi de pierderile pe care le-ar putea suferi, conform EVZ. 

Decizia de implementare a noilor prevederi de la 1 octombrie a reprezentat un şoc pentru piaţa bancară, care o aştepta cel mai devreme în februarie 2014. Un proiect al Ministerului Justiţiei propunea amânarea acesteia până la 1 februarie, deşi termenul stabilit iniţial era 1 octombrie 2013. Guvernul a respins însă proiectul. Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că au existat deja suficiente amânări. Noile reglementări preiau prevederile directivei 93/13 a Comisiei Europene, privind clauzele abuzive.

Deşi iniţial, inclusiv prin intervenţii ale guvernatorului Mugur Isărescu, BNR a părut că nu ar agrea aceste noi prevederi, în ultima lună poziţia BNR s-a schimbat. „Legea e lege”, a comentat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

 

Despre ce este vorba? Schimbările aduc noi drepturi consumatorilor. Astfel, dacă Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului sau o asociaţie a consumatorilor obţine o decizie a instanţei că anumite clauze din contractele de servicii sunt abuzive, atunci prestatorul de servicii este obligat să elimine clauzele din toate contractele de acel tip. Asociaţiile care pot obţine aceste sentinţe în instanţe trebuie însă să aibă statut juridic şi minim 3.000 de membri.

 

Prevederile se aplică şi contractelor de credit. Iată ce spune legea de aplicare a Codului Civil 193/2000, republicată în august 2012: „Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate”.

 

Astfel, dacă o asociaţie de clienţi care dă banca în judecată obţine, de exemplu, o decizie prin care un anumit comision este considerat abuziv, comisionul va trebui să dispară din toate contractele de acelaşi tip încheiate de bancă. Atât reprezentanţii bancari, cât şi specialiştii din piaţă, au estimat că băncile ar putea pierde între 1,1 şi 1,5 miliarde de euro, prin aceste prevederi.

REACŢIA BANCHERILOR: DE CE LEGEA E RETROACTIVĂ?

Citiţi mai multe in EVZ