Clinicile medicale îşi pregătesc reţelele pentru asigurările private de sănătate

Un exemplu în acest sens e Centrul Medical Unirea (CMU), care a preluat o clinică în Bacău, printr-o tranzacţie de un milion de euro.

“Avem creştere, dar nu spectaculoasă, însă acesta se bazează pe investiţiile iniţiate anterior. Am investit foarte mult în anii trecuţi şi anul ăsta am finalizat centre medicale noi în Cluj, Bistriţa, Galaţi şi Turda. La Braşov deschidem la sfârşitul lunii o clinică cu 20 de specialităţi şi un laborator de analize”, a declarat pentru Business Standard Tiberiu Roth, director general Hiperdia. Furnizorul va ajunge la sfârşitul anului la o reţea naţională de 17 unităţi, cinci fiind deschise în 2009. Clinica din Braşov marchează extinderea Hiperdia, specializată până acum exclusiv în domeniul investigaţiilor imagistice, în domeniul consultaţiilor clinice şi al analizelor medicale. “Deschidem în Braşov, pe 23 decembrie, primul centru privat de medicină nucleară”, a punctat Roth. Hiperdia estima pentru 2009 o cifră de afaceri de 52 milioane de lei (13 milioane de euro). Compania a achiziţionat anul trecut clinicile Pro-life din Bucureşti, investiţiile operatorului atingând în ultimii ani şapte milioane de euro.

CMU, o nouă achiziţie la Bacău

CMU a anunţat achiziţia unei participaţii majoritare la o clinică de Bacău, Centrul de Investigaţii Medicale (CIM), o investiţie de un milion de euro.

“Bacăul este un oraş important în Moldova, vizat de mai multă vreme de planul nostru de extindere. Lucrăm de mai mulţi ani cu CIM Bacău, pentru a oferi sevicii arondaţilor noştri din zonă”, a declarat Sergiu Negut, director executiv CMU. Centrul de Investigaţii Medicale – Bacău, fondat de familia Bujeniţă, a fost prima clinică privată din Moldova care a oferit în 2003 servicii de tomografie computerizată (CT). În acest an, investiţiile CMU au vizat două noi clinici în Bucureşti, câte una în Constanţa, Ploieşti şi Cluj, şi o bancă de celule stem. În decembrie 2008, CMU a deschis un Spital pentru femei.

Recent, şi Medicover a anunţat preluarea a două clinici partenere, în Sibiu şi Braşov. Astfel, reţeaua Medicover a ajuns la 11 clinici, din care şapte în ţară şi patru în Bucureşti.

În general, toţi jucătorii de pe piaţa de medicină privată din Bucureşti au încheiate parteneriate cu clinici din oraşele importante din ţară, dar aceşti parteneri locali colaborează, în fapt, cu mai mulţi jucători centrali. Atragerea unui asemenea partener în reţeaua proprie asigură atât preluarea clientelei şi a cotei de piaţă locale, consolidată în timp, cât şi deservirea salariaţilor abonaţilor corporate, companii extinse la nivel naţional.

Consolidarea reţelelor naţionale, a unor servicii de ambulanţă, a serviciilor de spital, sunt operaţiuni prin care operatorii de servicii medicale se pregătesc pentru apariţia asigurărilor private de sănătate. Momentul, amânat de ani buni, în corelaţie atât cu slaba dezvoltare a medicinei private, dar şi cu monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi indecizia autorităţilor de reglementare, pare că se apropie. Bugetul sănătăţii a fost subţiat de criză în 2009 la 3,2% din PIB, sănătatea având nevoie, anul viitor, de nu mai puţin de 4,5%. “Încercăm să depăşim perioada de criză, pentru că disponibilul de finanţare al Casei a mai scăzut, ceea ce e un imbold pentru plăţile private. Sistemul nu se poate finanţa integral prin cash, şi e o foarte mare frână lipsa unui sistem de finanţare competitiv. Soluţia sunt asigurările private, nu există altă soluţie”, a punctat Tiberiu Roth. Acesta spune că, deşi compania are contracte cu toţi asigurătorii privaţi, aceştia sunt foarte firavi datorită monopolului Casei.

Piaţa de medicină privată se cifrează la 430 mil. euro, principalii jucători fiind MedLife, CMU, Sanador, Medicover, Medsana, Medcenter.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed