Cluburile aflate în litigii cu jucători pentru restanţe salariale nu vor primi licenţă

0
5
Cluburile aflate în litigii cu jucători pentru restanţe salariale nu vor primi licenţă

“UEFA s-a mai luminat în ultimul timp. Adică un club nu poate să declare un litigiu şi gata, respectiva sumă nu mai este considerată datorie restantă. Noi evaluăm acum ce natură au datoriile aflate în litigii. Se întâmplă foarte des ca jucătorii şi antrenorii să fie daţi afară prin ruperea unilaterală a contractului. Iar ei reclamă clubul la comisiile LPF sau ale FIFA. Iar ei cer plata salariilor pe lunile anterioare ruperii contractului, precum şi despăgubiri pentru ruperea unilaterală a contractului până la sfârşitul perioadei. Noi spunem acum aşa cluburilor: «Plătiţi salariile pentru lunile restante şi rămâneţi în litigiu cu jucătorul sau antrenorul numai pentru despăgubiri». Până anul trecut orice litigiu era declarat, chiar dacă erau şi restanţe salariale, noi consideram că suma nu e restantă. Dar acum nu mai poţi să mai driblezi sistemul de licenţiere pentru că noi evaluăm în fapt”, a spus Duru.

 

El a explicat că departamentul pe care îl conduce evaluează natura litigiilor cluburilor indiferent de tipul de licenţă. “Acum se vor acorda trei tipuri de licenţă: licenţă de participare în cupele europene, licenţă de participare în Liga I şi licenţă de participare în Liga a II-a. Indiferent de tipul de licenţă din cele trei, se evaluează caracterul litigiului respectiv”, a afirmat directorul de licenţiere.

 

Viorel Duru susţine că doar pentru licenţa de participare în Liga a II-a nu se vor lua în considerare la evaluare datoriile cluburilor către stat. “Pentru Liga I evaluăm datoriile restante din transferuri, datoriile către angajaţi şi obligaţiile sociale şi fiscale aferente plăţii salariilor. Iar pentru Liga a II-a eliberarea licenţei este condiţionată de lipsa datoriilor către angajaţi şi alte cluburi de fotbal, dar nu şi de eventuale datorii către stat din plata salariilor. Pentru licenţa de cupe europene şi pentru Liga I fiecare club trebuie să îşi achite toate datoriile la zi, inclusiv arieratele din anii precedenţi. Pentru că altfel nu vor putea obţine licenţa. Până acum erau datorii restante şi le rostogoleau fie prin amânare, pentru că legislaţia permite să le eşalonezi pe cinci ani, fie prin declararea unor litigii cu statul. Şi asta se chema că e în litigiu cu statul şi până la o decizie definitivă nu se considera că ar avea datorii”, a adăugat Duru.

 

Dintre cluburile aflate acum pe poziţii care le-ar putea permite la sfârşitul sezonului participarea în ediţia 2013-2014 a cupelor europene, Astra Giurgiu şi Pandurii Târgu Jiu, nu au stadioane proprii omologate de UEFA. “Într-o măsură de 70 la sută sunt întrunite condiţiile de infrastructură a stadioanelor pentru echipele care ar putea participa în cupele europene. De altfel, UEFA face inspecţii la stadioanele pe care nu le-a omologat. Noi vom solicita, de exemplu, inspecţii la Târgu Jiu sau Giurgiu dacă Pandurii şi Astra vor fi eligibile anul viitor pentru participarea în cupele europene. Aceste cluburi trebuie să aibă în vedere stadioane omologabile de UEFA, pentru că e clar că arena din Giurgiu nu poate fi omologată pentru grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor. Şi atunci va trebui să joace la Bucureşti, la Ploieşti, la Piatra Neamţ sau la Cluj”, a mai spus Duru.

 

Joi a avut loc la Casa Fotbalului un seminar de pregătire a cluburilor în vederea obţinerii licenţei pentru sezonul competiţional 2013-2014 la care au participat reprezentanţii grupărilor din Liga I şi a II-a.