CNVM da liber pentru Erste

0
CNVM da liber pentru Erste

Bursa si Depozitarul Central trebuie sa-si adapteze reglementarile proprii la cerintele impuse de Comisie. Listarea Erste Bank este conditionata de reglementarea tranzactiilor in lipsa, a market-makerilor si a interconectarii Depozitarului Central. Avizul Comisiei statueaza ca responsabilitatea privind existenta actiunilor la decontare revine intermediarului care a introdus respectivul ordin de vanzare, precum si firmei care presteaza activitati de custodie pentru vanzator.

Tranzactiile in lipsa sunt reglementate inca din 2005. Ele nu sunt posibile, pentru ca este necesara operatiunea de prevalidare inaintea unui ordin de vanzare, respectiv verificarea existentei titlurilor in cont, realizarea tranzactiilor in mod instantaneu nefiind posibila.

Comisia sustine ca Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central “au obligatia sa intreprinda masurile necesare” pentru aplicarea avizului, inclusiv prin modificarea reglementarilor proprii, care trebuie aprobate de Comisie. “Pana la finalul anului se vor rezolva problemele de la Depozitar, pentru ca este foarte important pentru a aduce Erste cat mai repede pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat pentru Business Standard presedinele BVB, Septimiu Stoica.

Depozitarul Central a inceput procedurile de conectare la reteaua globala a institutiilor similare internationale, finalizarea procesului urmand sa faciliteze listarea companiilor straine, precum Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, la BVB. O alta prevedere a documentului Comisiei stabileste ca societatile si persoanele care trebuie sa notifice atingerea, depasirea sau scaderea sub anumite praguri importante de detinere din totalul drepturilor de vot trebuie sa respecte obligatiile de raportare prevazute in legislatia din statul membru de origine.