AcasăActualitateCod galben de CANICULĂ și cod portocaliu de VIJELII. ANM a modificat...

Cod galben de CANICULĂ și cod portocaliu de VIJELII. ANM a modificat prognoza meteo

ANM a modificat prognoza meteo. A fost emis un cod galben de caniculă, urmat de un cod portocaliu de vijelii, valabile în următoarele ore în mai multe zone ale țării.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un Cod galben de căldură și disconfort termic și unul de instabilitate atmosferică accentuată, precum și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente este valabil sâmbătă, până la ora 22:00.

Cod portocaliu de vijelii în România

În ceea ce privește zonele vizate, este vorba despre zonele de munte, Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei, Moldova, dar și Crișana. Aici vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 și izolat 50-60 l/mp, anunță ANM. 

Totodată, un alt cod galben de caniculă este valabil în intervalul 2 și 3 iulie, în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării. Aici, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod galben de ploi torențiale

Un alt cod galben, valabil în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00, arată în majoritatea regiunilor țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică 3 iulie.

Ultimele Articole