AcasăActualitateMediuCod roșu de ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină, în mai multe...

Cod roșu de ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină, în mai multe județe. Care sunt zonele vizate

Vineri seară, meteorologii de la ANM au emis mai multe avertizări de tip nowcasting Cod roşu de ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină, fiind vizate localităţi din mai multe județe ale țării.

Concret, ANM a emis un cod roșu, valabil de la 18.45 până la 19.45, în judeţul Bistriţa-Năsăud (Maieru, Rodna, Tiha Bârgăului, Lunca Ilvei, Şanţ, Leşu, Ilva Mare, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei). Aici se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantităţi de peste 40 l/mp.

Ploile aduc și inundații

Tot vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), având în vedere avertizările transmise de către meteorologi şi hidrologi.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Mediului, şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M), dar şi a avertizării hidrologice realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Potrivit oficialilor ministerului, ministrul Tanczos Barna a dispus ca toate Sistemele de Gospodărire a Apelor şi Administraţiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenţie imediată.

„Toţi angajaţii de la Apele Române trebuie să fie puşi în temă, utilajele să fie pregătite şi puse la dispoziţia autorităţilor locale. Suprafaţa avertizărilor este destul de extinsă, aşadar ne putem aştepta şi la fenomene cu impact general, pe lângă cele locale. De asemenea, trebuie să monitorizăm cursurile de apă şi să îndepărtăm orice material plutitor sau deşeuri care ar putea fi antrenate de viituri. Astfel de materiale pot produce serioase pagube materiale sau ecologice şi trebuie să prevenim pe cât posibil astfel de situaţii”, a transmis ministrul Mediului.

Tanczos Barna a făcut apel la autorităţi să informeze populaţia: ” În plus, vom transmite apeluri repetate către cetăţeni, asupra pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea indicaţiilor autorităţilor. Populaţia trebuie să fie conştientă, să se informeze constant şi să nu se expună pericolelor din proximitatea cursurilor de apă, atunci când există în vigoare astfel de avertizări”.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.