Codruţ Olaru: DIICOT a semnat în premieră un acord cu Olanda în materia combaterii criminalităţii organizate

„În condiţiile în care infractorii nu au frontiere, nici procurorii nu trebuie să aibă foarte multe frontiere. De-a lungul timpului, DIICOT a dezvoltat relaţii bilaterale cu multe state. În 2012, am ajuns la o cooperare cu 64 de ţări din întreaga lume. Cred că activitatea uzuală de cooperare bilaterală trebuie dublată de punctarea unor contacte ferme, concrete şi eficiente, acolo unde avem probleme cu cetăţenii români din perspectiva infracţională. Din acest punct de vedere, consider obligatorie încheierea unor acorduri cu Franţa, Marea Britanie, Spania. Cu Olanda, DIICOT a semnat în premieră un astfel de acord în materia criminalităţii organizate”, a spus Cordruţ Olaru.

 

El a amintit faptul că în luna martie se încheie mandatul său la conducerea DIICOT, iar viitoarea conducere trebuie să se concentreze pe mai multe priorităţi.

 

„În primul rând, cred că la acest moment DIICOT are nevoie de o consolidare instituţională din punct de vedere legislativ, în sensul că legea de organizare şi funcţionare din 2004 nu a fost practic transpusă într-o lege cadru unică în măsură să asigure nevoile de competenţă atât materiale, cât şi să conserve instrumentele speciale, specifice, de investigare a infracţiunilor”, a precizat Olaru.

 

În opinia sa, DIICOT trebuie să continue activitatea de destructurare ca grupurilor de criminalitate organizată, subliniind că Direcţia trebuie să activeze pe acele zone unde fenomenul infracţionalităţii este în creştere.

 

O a treia prioritate o reprezintă dinamizarea activităţilor de combatere a infracţiunilor de macrocriminalitate economico-financiară, în condiţiile în care există o migraţie a infractorilor din alte domenii spre această zonă, cum ar fi traficul de droguri sau trafic de persoane.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed