COLECȚIE de conspirații și fake-news-uri în prima carte despre PANDEMIE! Printre autori: Puric, preoți, Pop, patriarhul

Editura Institutul European din Iași a publicat volumul ”Covid. Colivia noastră”, coordonat de profesorul universitar Laurențiu Șoitu, prima carte din România despre pandemia de coronavirus. Cartea, publicată luna trecută, adună texte ale unor experți, dublate de cele ale unor personaje extrem de controversate. Autori precum Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă, sunt validați de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, proaspăt numit șef al CNATDCU, dar și de Patriarhul Daniel.

 

Compilație a mai multor genuri (jurnale personale, articole științifice, reportaje, postări de pe Facebook etc), volumul include articole ce conțin izbucniri isterice și câteva fake-news-uri preluate din presă.

 

Președintele Academiei, inspirația conspiraționiștilor

 

În prefață, coordonatorul Laurențiu Șoitu scrie: ”Am dorit ca volumul să fie un document editat în perioadă de maximă prezență a pandemiei, încărcat de forme ale raportării așezate între optimism și destulă tristețe, între auto(ironie) și umor, între analiza rece a savantului și emoția dezlănțuită a scriitorului, între dorința de autocontrol și vulcanica izbucnire generată de blocarea unor drepturi fundamentale – precum cel de liberă mișcare și, ca niciodată cândva, interzicerea rugăciunii în Biserică, lăcașuri de cult.” (p. 11).

 

Cele 48 de texte sunt împărțite în trei secțiuni: ”Vremuri de restriște”, ”Revenirea la experți” și ”Covid. Colivia noastră”. Numele primei secțiuni este inspirată de un text scris în pandemie de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop (”Gânduri în vremuri de restriște”), al doilea, dintr-o propunere formulată ad litteram, în textul său, de Bogdan C. Simionescu, iar ultima este aidoma cu titlul cărții. Și dedicația de la început – ”Periculoșilor bătrâni”, este tot o copie după același Pop care semnează textul ”Periculoșii bătrâni”. Președintele Academiei Române, după cum o recunoaște și coordonatorul, a fost un soi de ”far călăuzitor” pentru mulți dintre semnatari, pozițiile sale critice din timpul pandemiei având ecou printre ei.

 

Încadrarea în secțiuni este, însă, îndoielnică. De exemplu, ”actorul, regizorul, scriitorul” Dan Puric și preoții Nicolae Dascălu, Egidiu Condac și Ion Vicovan apar la categoria ”Revenirea la experți”. Fețele bisericești ocupă, de fapt, un loc primordial în lucrare: semnează zece dintre texte. Și aceasta nu-i tot: o parte dintre medici (Mircea Beuran, Grigore Tinică) se îndreaptă și ei cu gândul spre Divinitate, în timp ce la articolul scris de Șoitu ”Aici mă cunoaște Dumnezeu după mine”, dacă nu ai ști numele autorului, l-ai putea confunda ușor cu unul semnat de un călugăr de la Muntele Athos.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed