Colliers: Numărul de proiecte imobiliare certificate din perspectiva sănătăţii, siguranţei şi sustenabilităţii a ajuns la 230 în România. Clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa

0

“În ultimele şase luni, 14 proiecte s-au înregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. În acelaşi timp, 77 de proiecte noi au obţinut certificări BREEAM sau LEED în 2020. Astfel, numărul de proiecte certificate din perspectiva sănătăţii, siguranţei şi sustenabilităţii a trecut de 230 în România. În plus, mulţi dezvoltatori de proiecte au în plan să obţină în viitor certificări pentru sănătate, siguranţă şi ecologie, mai ales având în vedere contextul actual, când mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie şi digitalizarea au devenit o necesitate în sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie”, se arată în analiza Colliers.

Clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa, în special având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie şi de a atenua schimbările climatice. Prin urmare, în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, sfârşitul anului 2020 a adus o schimbare majoră pentru clădirile noi, fie că vorbim despre locuinţe, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri, depozite sau alte tipuri de spaţii, potrivit analizei. 

Ca o cerinţă de reglementare, toate clădirile care vor fi construite pe baza unei autorizaţii obţinute după 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizată în mare parte din surse regenerabile. În prezent, construcţia şi funcţionarea clădirilor generează 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depăşind transportul sau industria, se mai arată în analiză.

Piaţa imobiliară din România, care a evoluat foarte mult în ultimii ani, urmează tendinţa clădirilor „verzi” de birouri.

„Dezvoltatorii imobiliari acordă mai multă atenţie mediului dezvoltând proiecte durabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie şi apă, pentru care obţin certificări <<verzi>> care atestă niveluri din ce în ce mai ridicate. În plus, standardul WELL pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătăţii şi stării de bine a ocupanţilor. Evaluarea WELL Health-Safety introdusă de International WELL Building Institute (IWBI) ajută proprietarii şi chiriaşii să îşi adapteze clădirile la realitatea post-Covid-19. Pentru a menţine certificarea, proiectele trebuie să treacă printr-un proces anual de reînnoire, care ajută la asigurarea îndeplinirii unui standard înalt de sănătate şi siguranţă pe termen lung”, explică directorul Green Certification and Building Surveying la Colliers, Oana Stamatin.

În cazul proiectelor de birouri, anul trecut a înregistrat o tendinţă descendentă, cu doar 4 proiecte de birouri care au obţinut certificarea LEED Platinum, în scădere faţă de 2019. 

„În ansamblu, majoritatea proiectelor certificate se află în Capitală şi în împrejurimi – mai mult de jumătate, dar au fost obţinute destul de multe certificări şi în hub-uri regionale, precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi, cu accent constant pe birouri, spaţii industriale şi proiecte cu utilizare mixtă. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o creştere a competiţiei între sistemele de certificare de clădiri „verzi” şi vedem dezvoltatori mari din retail şi din piaţa de spaţii industriale şi logistice care ar putea fi interesaţi să-şi certifice portofoliile, precum şi jucători din zone de nişă, specializate, cum ar fi interioare de birouri”, a completat Stamatin.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 67 de ţări, compania lucrează cu 15.000 de specialişti. Compania are venituri anuale de 3 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii) şi active gestionate de 40 miliarde de dolari.