Combustibili “verzi” pe bani europeni

Cei care vor sa obtina profituri din producerea de biocombustibili si vor sa se lanseze in acest domeniu pot obtine pana la trei milioane de euro pentru deschiderea unei unitati de productie, incepand cu luna iunie a acestui an. Banii vor proveni din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si vor fi derulati prin intermediul Schemei de Ajutor de Stat, aferenta masurii 123 din PNDR.

Fondurile nerambursabile vor acoperi cel mult 50% din suma necesara investitiei, exceptie facand doar intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Bucuresti si din judetul Ilfov, pentru care se vor acorda doar 40% din valoarea investitiei, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Vestea a fost primita cu mare interes de catre producatorii agricoli si de cei de uleiuri alimentare, care vor putea, astfel, sa se reorienteze catre productia de combustibili ecologici.

“Piata de biocombustibili se va dezvolta foarte mult, atat datorita acestor fonduri pentru procesatori, cat si gratie subventiilor oferite producatorilor de materie prima, care ajung, cumulate cu cele de la stat, pana la circa 100 de euro/hectar”, este de parere Cornel Bernat, directorul general al Agroholding Giurgiu.

Banii obtinuti prin acest program vor putea fi folositi pentru infiintarea unei unitati de productie, extinderea unitatii existente si achizitionarea de tehnologii.

Pentru a garanta ca investitia este fiabila, beneficiarul va trebui sa aduca o contributie financiara de cel putin 50% din costurile eligibile, din resurse proprii sau din credite, iar aceasta contributie nu trebuie sa fie afectata de elemente de ajutor de stat. De asemenea, ca sa poata obtine finantarea, beneficiarul nu trebuie sa mai fi accesat pana in prezent fonduri SAPARD sau FEADR.

Primul pas care trebuie facut in demersul obtinerii fondurilor UE va fi acela de a depune o cerere, prin care doritorul solicita ajutorul de stat si proiectul pentru dezvoltarea afacerii la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), apoi trebuie sa astepte confirmarea institutiei.

Proiectul poate fi intocmit chiar de viitorul beneficiar sau cu ajutorul agentiilor de consultanta sau al Agentiei Nationale de Consultanta Agricola si care va trebui sa contina acte doveditoare ale contributiei financiare proprii, precum si toate avizele si acordurile, conform legislatiei in vigoare din domeniul sanitar-veterinar, fitosanitar si de mediu.

Dupa depunerea proiectului, ADPRP, impreuna cu Comitetul de Selectie, verifica daca este sau nu eligibil si va intocmi, ulterior, o lista a proiectelor eligibile, in baza punctajului obtinut. In cadrul selectiei, producerea si utilizarea energiei regenerabile si a biocombustibililor sunt considerate sector prioritar!

Directiva UE, care stabileste cota obligatorie pentru introducerea biodieselului pe lista carburantilor, a reprezentat pana in prezent pasul de inceput al unei afaceri in domeniul producerii de biocombustibili pentru multe companii romanesti care au obtinut certificat de calitate conform standardelor UE.

Pe lista investitorilor in biodisel se afla, deja, fostul arbitru international Adrian Porumboiu, patronul grupului Racova, sau Vasile Nitescu, patronul producatorului de ulei Ultex Tandarei.

Dezvoltarea pietei, ajutata de directivele UE

Sorin Chelmu secretar general in Ministerul Agriculturii

“Dosarele pentru obtinerea de fonduri pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile se vor putea depune cel mai probabil incepand cu luna iunie. Piata de profil in Romania este deja dezvoltata, deoarece foarte multi producatori s-au reorientat catre biocombustibili, in contextul in care UE a impus ca, pana in anul 2020, 20% din combustibilul folosit sa fie bio. Structura culturilor ne va permite sa utilizam suprafetele considerate neeligibile pentru agricultura in scopul cultivarii de materie prima pentru biocombustibili, astfel incat productia de cereale pentru alimente sa nu aiba de suferit.”

Creste si piata, si productia de materie prima

Cornel Bernat director general Agroholding Giurgiu

“Fondurile structurale pentru demararea unei afaceri de productie a biocombustibilului vor creste si mai mult piata. Vor fi foarte multi producatori de ulei, si nu numai, care vor accesa astfel de fonduri. Prin aceasta masura se va sprijini, implicit, si productia de materie prima. Agricultorii primesc 50 de euro de la stat pentru fiecare hectar cultivat cu rapita, porumb sau floarea-soarelui, care vor fi folosite in scopul producerii de biocombustibili, si 48 de euro de la UE. Eu, de exemplu, am cultivat, anul trecut, 100 de hectare cu cereale destinate biocombustibilului, iar anul acesta am marit suprafata la 150 de hectare, datorita cererii foarte mari de materie prima”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed