Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager contestă o decizie a justiţiei europene care respinge ordinul său ca Apple să plătească retroactiv taxe de 13 miliarde de euro

0
8
Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager contestă o decizie a justiţiei europene care respinge ordinul său ca Apple să plătească retroactiv taxe de 13 miliarde de euro

Curtea Generală din Luxembourg a respins în iulie decizia din 2016 a Comisiei Europene, afirmând că măsura UE nu îndeplineşte condiţiile legale standard pentru a demonstra că Apple a beneficiat de un avantaj incorect.

Vestager a spus că acest caz este important, un semn că eforturile ei pentru ca firmele multinaţionale să plătească impozite corecte vor continua.

”Decizia Curţii Generale ridică probleme legale importante, relevante pentru Comisie în aplicarea regulilor referitoare la ajutoarele de stat în cazurile referitoare la fiscalitate”, a declarat Vestager într-un comunicat.

Potrivit acesteia, ”Comisia consideră, cu respect, că decizia Curţii Generale a făcut un număr de erori legale”.

Vestager a mai spus că este nevoie de o legislaţie care să acopere lacunele legislative şi să asigure transparenţa, ea făcând apel ca ţările din UE să îşi reformeze legile.

Apple a afirmat că decizia curţii dovedeşte că a respectat întotdeauna legile irlandeze şi că problema este legată mai mult de locul unde ar trebui să plătească taxe, decât de sumă.

Ministerul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe a spus că Irlanda a arătat întotdeauna în mod clar că Apple a plătit taxe corect în Irlanda şi că ţara nu a acordat vreun ajutor companiei.

Cazul Comisiei s-a concentrat pe două decizii fiscale ale Irlandei despre care afirmă că au redus artificial obligaţiile fiscale ale Apple timp de peste două decenii, care în 2014, au fost de 0,005%.

Vestager are trei investigaţii fiscale în curs, acordurile Ikea şi Nike cu Olanda şi un acord al Huhtamaki cu Luxembourg.