AcasăEconomieComisarul pentru energie Piebalgs consideră pozitivă colaborarea Gazprom cu Romgaz

Comisarul pentru energie Piebalgs consideră pozitivă colaborarea Gazprom cu Romgaz

“Cred că această colaborare dintre Gazprom şi Romgaz este pozitivă. (…). Cred că acest proiect de colaborare este benefic atât pentru România, cât şi pentru Gazprom. Gazprom va obţine venituri din gazul pe care îl va vinde când este cel mai oportun”, a spus comisarul european pentru energie Andris Piebalg, aflat la Bucureşti.

Piebalgs a sublinat, în mod pragmatic, că ţările europene trebuie să beneficieze de pe urma gazului rusesc. “În ceea ce priveşte faptul că această colaborare este cu Gazprom…? Ei bine, Gazprom are gaz şi acesta este răspunsul. Aş fi mai fericit dacă ar exista mai multe companii ruseşti care să aibă gaz, dar aceasta este Rusia şi lucrurile sunt în mâna Rusiei, iar Gazprom este compania care vinde gaz. Ar trebui să beneficiem de pe urma gazului rusesc, dar în acelaşi timp cred că trebuie să diversificăm sursele energetice”, a punctat oficialul CE.

Andris Piebalgs a explicat care este avantajul unor rezerve suplimentare de gaz. “Un prim motiv este că oferă o siguranţă a furnizării de gaz şi ţările care au mai multe rezerve de gaz au un nivel mai mare de securitate energetică. În al doilea rând, ajută în momente în care consumul este foarte crescut, pentru că atunci cresc şi preţurile”, a detaliat comisarul.

Întrebat cum va fi realizată din punct de vedere geografic colaborarea dintre Romgaz şi Gazprom, ministrul Adriean Videanu a spus că acest lucru se va face prin conductele ruseşti care merg către Balcani. “Principiul este unul simplu, când gazele sunt ieftine le aducem mai aproape de consumatorul cel mai eligibil, care este consumatorul european, iar apoi iarna le valorificăm împreună pe piaţa respectivă”, a detaliat ministrul.

“Mai mult decât atât, memorandumul semnat cu Gazprom înseamnă şi o invitaţie către Gazprom, ca împreună cu Romgazul să participe la realizarea unor proiecte energetice pe teritoriul României, având în vedere potenţialul pe care România îl are în momentul de faţă”, a declarat ministrul Adriean Videanu.

Ca urmare a vizitei pe care ministrul Adriean Videanu a făcut-o la Moscova, între 20 şi 21 mai, a fost semnat primul acord de după 1989 de colaborare directă între Romgaz şi Gazprom. Acesta prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare între Romgaz şi Gazprom, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte cu participare 50% Romgaz şi 50% Gazprom, în ceea ce presupune atât depozitarea gazelor în România, cât şi valorificarea acestora în diverse posibilităţi: vânzarea directă, investiţii împreună în cogenerarea de înaltă eficienţă.

Societatea mixtă Romgaz-Gazprom, ce ar urma să fie înfiinţată în septembrie, va dezvolta capacităţi de înmagazinare de 5-6 miliarde metri cubi de gaze, dintre care puţin peste două miliarde metri cubi va fi capacitatea depozitului de la Roman-Mărgineni.

Ultimele Articole