Comisia Europeană: Resurse adiţionale de 47,5 miliarde euro pentru cele mai defavorizate persoane, pentru a depăşi impactul social și economic al pandemiei

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte şi alte tipuri de asistenţă materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele şi finanţează activităţi de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparaţie cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

 

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu sărăcia şi cu excluziunea socială din cauza acestei crize şi care au nevoie urgentă de asistenţă. Salut acest acord, care le va permite statelor membre să direcţioneze măsurile de sprijin către cei care au cea mai mare nevoie de ele prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Nu suntem cu toţii egali în faţa acestei pandemii, iar persoanele cele mai vulnerabile au mai mult de suferit. Acest acord este un semn clar că Uniunea Europeană continuă să fie alături de persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale Nicolas Schmit, conform sursei citate.

 

REACT-EU: fonduri suplimentare pentru a face faţă impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19

 

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include o sumă de 47,5 miliarde euro pentru REACT-EU.

 

Potrivit comunicatului de presă al CE, această iniţiativă pune la dispoziţie fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfăşurare şi FEAD. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgenţă la criză şi redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

 

Ţările UE dispun de flexibilitate pentru a decide modul în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferitele fonduri. Majoritatea statelor membre intenţionează să aloce o parte dintre aceste fonduri suplimentare către FEAD, ceea ce va permite programelor să ofere în continuare sprijin persoanelor care au cea mai mare nevoie de acesta.

 

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanţare a UE poate ajunge acum până la 100 %, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanţate.

 

Pandemia de COVID-19 a exacerbat provocările existente şi a pus în pericol furnizarea serviciilor sociale şi a asistenţei de bază, de exemplu din cauza scăderii finanţării şi a deficitului de personal.

 

În aprilie 2020, Comisia modificase deja Regulamentul FEAD în cadrul pachetului Iniţiativa plus pentru investiţii în răspunsul la coronavirus (CRII+). Acest lucru a făcut posibilă furnizarea în condiţii de siguranţă a ajutorului alimentar şi a asistenţei materiale de bază, prin utilizarea bonurilor valorice şi furnizarea echipamentelor de protecţie precum măştile, mănuşile şi gelul hidroalcoolic pentru voluntari. Noul acord garantează posibilitatea injectării unor resurse suplimentare în fond.

 

FEAD aduce o schimbare reală pe teren: de exemplu, acesta a sprijinit furnizarea de pachete alimentare celor mai vulnerabile persoane, inclusiv persoanelor cu handicap şi persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, în timpul pandemiei de COVID-19 în Bulgaria. În Franţa, fiecare a patra masă oferită de Restos du Cœur este finanţată de UE.

 

În Portugalia, proiectul Casa de Misericordia din Lisabona, susţinut de FEAD, sprijină lunar 1.200 de familii, oferindu-le pachete alimentare şi măsuri de sprijin însoţitoare. FEAD finanţează, de asemenea, un program care oferă informaţii sanitare şi sociale unui număr de 1 700 de cetăţeni români deosebit de vulnerabili (inclusiv persoane fără adăpost şi şomeri) care locuiesc temporar în Suedia.

 

Acordul politic referitor la modificarea FEAD a fost aprobat de Parlamentul European. În ceea ce priveşte Consiliul UE, acordul politic a fost confirmat de statele membre în cadrul Coreper şi aşteaptă acum aprobarea finală de către Consiliu, mai transmite sursa menţionată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed