Comisia Europeană, ULTIMATUM pentru Guvernul Dăncilă! ”Mai aveți două luni”

0

Comisia Europeană invită guvernul Romaniei, printr-o scrisoare transmisă ieri Ministerului Afacerilor Externe, să își prezinte în termen de două luni, în conformitate cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, observațiile cu privire la unele probleme semnalate de autoritățile europene pe piața de energie din Romania – incompatibilitatea anumitor norme naționale cu acquisul UE privind piața internă a energiei electrice și a gazelor, anume cu Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE1, precum și cu Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010).

 

Oficialii europeni spun că, după examinarea acestor observații sau dacă nu se transmite nicio observație în termenul stabilit, Comisia își rezervă dreptul de a emite, dacă este cazul, avizul motivat prevăzut la același articol.

 

Articolul 258 prevede că, în cazul în care Comisia consideră că un stat membru a încălcat oricare dintre obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile. În cazul în care statul în cauză nu se conformează acestui aviz în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

 

Potrivit Comisiei Europene, de la aderarea României la piața internă a UE, Comisia a încercat să sprijine România în eforturile sale de a crea o piață internă lichidă a energiei și de a-și alinia legislația la legislația UE: „În 2012, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește dispozițiile din legislația română care limitau exporturile de gaze. Se părea că o soluție de compromis pentru rezolvarea acestei chestiuni a putut fi găsită în 2016, în cadrul contactelor bilaterale dintre România și Comisie; aceasta se baza, printre altele, pe decizia Comisiei de a susține tronsonul de pe teritoriul României al coridorului Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel încât conducta să contribuie la siguranța furnizării de gaze în regiune. Soluția de compromis din 2016, pusă în aplicare prin Ordonanța de urgență nr. 64/2016, prevedea, printre altele, ridicarea interdicției de export, precum și liberalizarea pieței angro a gazelor din România, care, la momentul respectiv, era ultima piață importantă din UE în cadrul căreia prețul angro era reglementat. Reglementarea prețului angro a fost eliminată, însă reglementarea prețului pentru clienții casnici rămâne în vigoare până în 2021.

 

Articolul integral pe FINANCIAL INTELLIGENCE