Comisia Europeană urmăreşte „îndeaproape” situaţia financiară a ţărilor din Europa de Est

0

"Suntem conştienţi de temeri şi supraveghem îndeaproape situaţia", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru probleme economice, Amelia Torres. Însă "responsabilitatea trebuie împărtăşită şi de băncile care au cumpărat alte bănci în noile state membre şi de autorităţile de supraveghere a sectorului financiar de ambele părţi, pentru a supraveghea situaţia şi, dacă sunt probleme, pentru a le rezolva", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat marţi că ţara sa susţine lansarea unui plan european pentru stabilizarea sistemelor financiare din Europa de Est, pentru a limita efectele crizei mondiale asupra acestora. Apelul său a primit miercuri susţinerea cancelarului german Angela Merkel.

Faymann propune ca ţara sa să formeze alături de Germania, Franţa, Italia şi Belgia o "alianţă a principalilor investitori" în Europa de Est.

"Pieţele financiare europene au devenit mult mai integrate în ultimii ani, în special prin fuziuni transfrontaliere. Integrarea financiară implică o responsabilitate împărţită pentru menţinerea stabilităţii financiare", s-a mulţumit să constate purtătoarea de cuvânt a Comisiei.

"Băncile-mamă şi ţările lor de origine sunt primele responsabile în ceea ce priveşte recapitalizarea, garanţiile" şi furnizarea externă de lichidităţi, a adăugat ea.

Cât despre ţările estice şi Balcani care găzduiesc filiale ale acestor bănci, ele "trebuie să ducă politici macroeconomice şi de supervizare solide şi să se ocupe de băncile lor naţionale", a spus ea.

Sursa: NewsIn