AcasăEconomieBanciComisioanele bancare din Romania, mult peste alte state UE

Comisioanele bancare din Romania, mult peste alte state UE

Autoritatea română de concurență menționează că un studiu al Comisiei Europene realizat în anul 2009 arăta că România se situa pe locul patru în topul țărilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plăți și că aceste costuri depășesc considerabil media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, diferența fiind de aproximativ de 50 de euro.

 

Comisioanele bancare analizate privesc administrarea lunară a contului, eliberarea extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar (de la ATM propriu sau al altei bănci) și tranzacțiile internaționale.

 

Conform raportului Consiliului Concurenței, în afară de Marfin Bank și Banca Transilvania, toate celelalte bănci au taxe de cel puțin 2,5 lei/lună pentru administrarea lunară a unui cont curent de bază. De asemenea, interogarea soldului este taxată de majoritatea băncilor, excepție făcând Piraeus Bank, Credit Europe Bank și Marfin Bank. Cele mai multe bănci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, excepție făcând Banca Transilvania și Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei.

 

“De asemenea, serviciul de Internet Banking, care în majoritatea statelor europene este gratis, în țara noastră este tarifat de către bănci cu sume de aproximativ 1 euro/lună. Cel mai înalt tarif, în valoare de 1,5 euro/lună, este perceput de OTP Bank, dar sunt și bănci unde acest serviciu este oferit gratuit pentru clienți: Unicredit Țiriac Bank, Banca Românească, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank și Marfin Bank”, se spune în raport.

 

În ceea ce privește retragerea de numerar de la un ATM din afara rețelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienții persoane fizice prezintă un grad mai mare de variabilitate. Cel mai înalt comision este perceput de către BCR, acesta atingând nivelul de 1% + 6 lei, în timp ce tariful celor mai multor bănci nu depășește 0,5% + 2,5 lei.

 

 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.