Commerzbank va cumpara Dresdner Bank cu 9,8 miliarde euro

0
Commerzbank va cumpara Dresdner Bank cu 9,8 miliarde euro

Commerzbank va prelua Dresdner in doua etape, cumparand initial 60,2% din actiuni in cash si actiuni, ramanand ca restul actiunilor sa fie cumparate la sfarsitul lui 2009, au anuntat Allianz si Commerzbank in declaratii separate. Pentru a plati pentru Dresdner, Commerzbank va transfera divizia de management de fonduri Cominvest, evaluata la aproximativ 700 milioane de euro, la Allianz.

Aceasta achizitie dubleaza numarul de clienti ai Commerzbank pe segmentul de retail din Germania, la aproape 11 milioane, depasind cele 9,7 milioane de clienti ai Deutsche Bank, prima banca din tara in functie de active. Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, a platit 23,5 miliarde euro pentru Dresdner Bank, ceea ce a scazut profiturile si valoarea actiunilor companiei. Asiguratorul a fost de acord sa acopere pana la 975 milioane de euro din pierderile potentiale din fondurile detinute de divizia de securitati a Dresdner. “Problema Dresdner Bank se apropie, in sfarsit, de o solutie”, a spus Ernst Konrad, seful diviziei de capital de la Bayern Invest Munchen. “Cu aceasta achizitie, Commerzbank se va plasa pe locul doi in sistemul bancar german”, a adaugat Konrad.

Andreas Weese, analist la UniCredit SpA din Munchen, crede ca pretul platit de Commerzbank pentru Dresdner este destul de mare, mai ales daca se ia in considerare vanzarea Cominvest pentru un pret modest. Fostul director executiv al Commerzbank, Klaus-Peter Mueller, inlocuit, in mai, de Martin Blessing, a crescut profitul bancii prin reducerea segmentului de investitii bancare, concedieri si prin concentrarea pe segmentele de consum si intreprinderi mici si mijlocii. Banca a raportat patru ani consecutiv de crestere a profitului.

Commerzbank planuieste sa elimine 9.000 de locuri de munca din cele 67.000, dar nu inainte de 2011. Banca se asteapta la costuri de reorganizare in valoare de doua miliarde euro si economii in valoare de cinci miliarde euro, din reducerea numarului de sucursale ale noii companii cu 22%, la 1.200. Commerzbank estimeaza ca preluarea Dresdner va creste veniturile pe actiune incepand cu 2011. Deutsche Bank are aproape 1.000 de sucursale in Germania.

“Profitam de oportunitatea unica de a transforma Commerzbank in prima banca pe segmentele de consum si corporate din Germania”, a declarat Martin Blessing. Commerzbank a fost fondata in 1870 de un grup de bancheri din Hamburg.

Banca are sediul la Frankfurt si are sucursale in aproape toate tarile europene, in special Marea Britanie, Luxemburg, Polonia, Spania si Elvetia. Commerzbank a fost prima banca din Germania care si-a deschis un sediu la New York, in 1971. Dresdner Bank a fost fondata in 1872. Din 2001, face parte din grupul Allianz.

Ofertant Commerzbank

  • CEO: Martin Blessing
  • Venituri 2007 7,88 mld. euro
  • Profit 2007 1,917 mld. euro
  • Angajati 2007 36.770

Tinta Dresdner Bank

  • CEO: Herbert Walter
  • Venituri S1 2008 778 mil. euro
  • Pierdere S1 2008 469 mil. euro
  • Angajati 2007 30.556