Compania de comerţ electronic Ozon din Rusia a început să comercializeze bunuri prin intermediul importurilor paralele

0
Compania de comerţ electronic  Ozon din Rusia a început să comercializeze bunuri prin intermediul importurilor paralele

Lovită de sancţiuni fără precedent şi probleme legate de lanţul de aprovizionare, Rusia a legalizat aşa-numitele importuri paralele, care permit comercianţilor cu amănuntul să importe produse din străinătate fără permisiunea proprietarului mărcii.

”Marfurile importate cu ajutorul importurilor paralele sunt disponibile pe Ozon. Am început deja să vindem mărci populare de electronice pe Ozon, inclusiv smartphone-uri şi componentele acestora”, a declarat compania pentru Reuters.

Ozon a spus că importurile paralele le oferă consumatorilor ruşi o gamă largă de produse, dar a spus că lucrează pentru a preveni apariţia articolelor contrafăcute pe platforma sa, solicitând vânzătorilor să confirme dovada originalităţii bunurilor pe care le vând. Ozon nu va dezvălui numele mărcilor.

Rusia a inclus în schema de importuri paralele o gamă largă de bunuri de la producători auto străini, companii tehnologice şi mărci de consum, având ca scop protejarea consumatorilor de izolarea afacerilor de către Occident, după ce importurile regulate au scăzut din cauza sancţiunilor şi a întreruperilor logistice.

Zeci de companii străine s-au retras din Rusia din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina şi se confruntă cu perspectiva adoptării de noi legi în săptămânile următoare, care să permită Moscovei să sechestreze bunurile şi să impună sancţiuni penale.

Nike şi Cisco au anunţat joi planuri de a se retrage din Rusia, alăturându-se unor companii ca McDonald’s, Renault şi altele.

În martie, competitorul Ozon, Wildberries, a descris schema de importuri paralele ca o măsură eficientă de sprijin, subliniind importanţa acesteia pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru importul de produse semnificative din punct de vedere social.

Wildberries, ca şi alte companii din sector, a continuat să vândă unele produse de la mărci care şi-au suspendat operaţiunile în Rusia.

Retailerul de electronice Svyaznoy şi-a extins gama pentru a vinde console de jocuri şi smartphone-uri de la Apple şi Samsung, a informat joi cotidianul Kommersant.

Svyaznoy a declarat pentru Reuters că nu este un importator de electrocasnice şi electronice, dar reaprovizionează stocurile disponibile în Rusia.

Publicaţia Kommersant a citat o sursă din industrie spunând că dispozitivele ar putea fi cu 10-20% mai scumpe decât înainte ca Rusia să înceapă ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” în Ucraina.