Compania de stat unde angajații sunt bătuți și omorâți

Mihai B., maistru de vânătoare la Ocolul Silvic Borca din cadrul Direcției Silvice Neamț, a fost victima unei agresiuni duminică, 15 septembrie a.c., în timpul unei acțiuni de observare a faunei și de verificare a punctelor de monitorizare pe raza Fondului cinegetic 23 Sabasa. Acesta a fost oprit seara, în jurul orei 20:00, pe un drum forestier, de către un grup de peste zece persoane, în urma agresiunii fizice fiindu-i furată arma de serviciu. Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, amenințându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reușit să se refugieze în pădurea alăturată și a apelat numărul de urgență 112, când a intrat în aria de acoperire a rețelei de telefonie mobilă. Ulterior, arma de serviciu a maistrului de vânătoare, o carabină, a fost predată la Postul de Poliție al orașului Frasin, în județul Suceava.

 

Această agresiune survine la câteva zile după ce un alt angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Răducu G., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Pașcani, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

 

În ultimii cinci ani și jumătate, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, urmare a întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale, precum și a procesului de preluare în pază a unor păduri aflate în alte forme de proprietate, care nu aveau asigurate servicii silvice.

 

În numeroase cazuri, din cauza rănilor grave provocate de agresori, au fost necesare perioade de spitalizare pentru personalul Romsilva agresat.

 

Reacție

Campania de denigrare a personalului silvic din România, susţinută de grupuri de interese, printre care se află şi politicieni, trebuie să înceteze şi e nevoie să se acorde atenţia cuvenită pădurii şi activităţii pădurarilor, a declarat într-o conferinţă de presă, Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

„România este într-o situaţie de criză profundă, iar cetăţenii acestei ţări au de suferit, pentru că nu se dă atenţia cuvenită slujbaşilor silvici, pădurarilor şi, implicit, nici pădurii. Cazul de omor de săptămâna trecută de la Iaşi nu este altceva decât o confirmare a faptului că autorităţile, începând cu Preşedinţia şi Parlamentul, nu dau atenţia cuvenită rolului şi activităţii silviculturii şi pădurii. Va veni vremea când toată lumea va realiza, şi sperăm ca foarte curând, că pădurea are un rol extraordinar în atenuarea schimbărilor climatice. Preşedintele Comisiei Europene va da acest semnal că e nevoie să avem o altă atitudine faţă de pădure. Este exact ce lipseşte în România. Trebuie să înceteze această campanie de denigrare a personalului silvic din România susţinută de grupuri de interese. În această campanie sunt implicaţi şi politicieni, iar unii chiar reuşesc să dea idei şi să susţină proiecte de acte normative prin care proprietatea forestieră a statului să fie diminuată. Se ştie că în România, ca peste tot, numai statul poate să apere pădurea. Pădurea nu este o investiţie din care profitul se obţine imediat, ci trebuie să aştepţi 2-3 generaţii”, a menţionat Stoicescu.

Acesta a adăugat că este nevoie de convocarea urgentă a CSAT pentru discutarea situaţiei de criză din sectorului forestier şi, pe de altă parte, ca preşedintele României să acorde aceleaşi onoruri pădurarilor căzuţi la datorie, aşa cum se procedează şi în cazul altor victime.

 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3.136.000 hectare fond forestier proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice pentru alte circa 1.126.000 hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed