Compania Naţională Romarm, care în primăvara anului trecut anunţa că va produce măşti de protecţie la Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomireşti are un stoc de peste 3.700.000 de măşti şi a reuşit să vândă 230.000

În martie 2020, Romarm anunţa că va produce local echipamente sanitare. Anunţul era făcut pe fondul debutului pandemiei de COVID-19, care a dus la o criză internaţională majoră de măşti de protecţie sanitară, combinezoane şi alte materiale necesare sistemului medical. 

La acel moment, cel mai mare furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de mentenanţă în domeniu din România anunţa că poate produce lunar între 4,4 milioane şi 12,1 milioane de măşti sanitare.

„Potrivit notei de fundamentare, compania îşi propune să realizeze între 4 şi 11 milioane de măşti chirurgicale 3 PLY şi între 400.000 şi 1.100.000 măşti chirurgicale N95, lunar. Conform estimărilor, la circa 6 luni de la momentul punerii în funcţiune a utililajelor, urmau să fie realizate 15 milioane de măşti de tip 3PLY şi un million de măşti N95. Pentru realizarea acestora era nevoie de achiziţia a trei linii de producţie, precum şi a materiei prime. Documentele arată că producţia efectivă, constând în achiziţia utilajelor şi a materialelor şi punerea lor în funcţiune a fost calculată la peste 2.700.000 dolari, profitul estimat după prima lună fiind de 1.000.000 de dolari. Infrastructura necesară instalării şi personalul sunt asigurate de UPS Dragomireşti, iar comercializarea de Romarm. O parte din finanţare, 1.000.000 de dolari, este asigurată de Ministerul Economiei, 247.000 dolari din credit, iar peste 3.700.000 dolari din avans şi lichidare achitate de beneficiarii produselor”, scriu jurnaliştii de la .

Producţia pe platforma uzinei de la Dragomireşti a întâmpinat dificultăţi încă de la început. Contractul pentru furnizarea utilajelor necesare producţiei de măşti a fost câştigat, conform jurnaliştilor de la , de compania Interarms, deţinută de Andrea Barsanti, firmă care este reprezentantul companiei italiene Beretta în România şi care a intermediat, printre altele, şi achiziţia pistoalelor Beretta de către MAI, derulată în cursul anului 2020. Interarms a avut, conform sursei citate, o ofertă mai scumpă decât competitorul AMP Synergy Bucureşti, însă aceasta a fost considerată „completă şi mai rapidă”. 

Problemele au început încă de la furnizarea echipamentului din China, jurnaliştii scriind că statul român a apelat la Ucraina pentru a asigura transportul liniilor de producţie din China. Ajunse la Dragomireşti, unde hala de producţie fusese pregătită, utilajele au fost dificil de instalat şi de utilizat. 

„Lipsea un modul care asigura funcţionarea în mod automat. Unele piese de schimb erau lipsă. Am decis să mergem cu ele în mod manual, omul punea masca cu mâna. Au avut multe subasamblari care erau ruginite. Nici acum nu e funcţională. Undeva la 980.000 de dolari au costat”, spunea directorul de la acea vreme al USP Dragomireşti, Cristinel Necula, înr-un interviu acordat RISE, citat de mainnews.o.

În jurul datei de 27 aprilie utilajele au fost asamblate şi puse pe poziţiile de lucru. ”Fac menţiunea că utilajele / instalaţiile au venit fragmentate în ansamble, subansamble şi piese, fapt ce a determinat extinderea, pentru asamblarea finală, pe o perioadă de mai bine e 10 zile. Au fost foarte multe lucruri pe care a trebuit să le adaptăm din mers”, explica, conform sursei citate, Constantin Bădan, expert în protecţia muncii.

Pe de altă parte, conducerea Romarm susţinea că specialiştii companiei, dar şi ai altor firme private care au cumpărat linii de producţie din China, au arătat că acestea sunt automatizate “la un nivel de tehnologie care depăşea capacitatea de cunoaştere tehnică a acestora, iar comunicarea online cu specialiştii chinezii era foarte dificilă din cauza barierelor lingvistice”. 

Directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, reclama, conform sursei citate, că „directorul UPS Dragomireşti -Cristinel Necula, declara ca deţine în societate suficient personal cu expertiză tehnică (ingineri şi tehnicieni) capabili să instaleze şi să pună în funcţiune echipamentele de producţie a măştilor, după recepţionarea echipamentelor s-a constat că, în fapt, acesta dispune de doi ingineri şi trei tehnicieni mecanici, dintre care doar unul deţine cunoştinţe de limba engleză şi este capabil să consulte online tehnicienii din partea producătorului chinez”.

Mainnews.ro notează că practic, echipamentele primite de la producătorul chinez au fost sub standardele prezentate, iar nivelul de productivitate a fost mai redus decât s-a preconizat. În final, utilajele au fost înlocuite “cu altele noi, de generaţie superioară, fără a genera alte costuri suplimentare în sarcina Companiei”, potrivit conducerii Romarm.

După începerea producţiei, uzina de la Dragomireşti  a oferit un preţ de producţie de 70 de bani pentru o mască, costuri care includeau cheltuielile directe, necesare procuţiei, „dar mai ales cele indirecte (ale întregii filiale – personal, utilităţi, servicii, regii, etc”, conform directorului ROMARM. După insistenţele conducerii companiei, preţul a scăzut, fiind în prezent de 20 de bani pentru producţia unei măşti. 

Startul producţiei de măşti fusese, însă ratat.  Produsele care în perioada stării de urgenţă ar fi putut fi avizate de către organismul MApN special desemnată în acea perioadă – Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare – trebuie avizate acum de o altă entitate, testarea desfăşurându-se pe o perioadă mai îndelungată de timp şi cu costuri suplimentare.

„Nu au fost testate, s-a încercat a se face o testare, Romarm se ocupa. Din câte ştiu, nu au fost certificate CE, neavând toate certificatele nu poţi să le scoţi la vânzare, se vând către filialele Romarm. Nu au fost recepţionate oficial, calitativ, echipamentele. Nu au mai funcţionat din 28 de august, nu s-au mai pornit. Lucram cu 40 de oameni, iar dacă se întampla ceva, eu eram responsabil”, afirma Cristinel Necula în septembrie 2020.

„Spunea domnul Necula că produsele sunt neconforme. Pentru mine au fost nişte semne mari de întrebare. Au fost neconforme prin faptul că el intra fără echipament întotdeauna, el şi ceilalţi? Dacă au fost neconforme, primele persoane care au primit măşti am fost noi, salariaţii. Adică noi am fost cobaii lui? E un produs pe care în loc să îl testezi pentru conformitate tu mi-l dai spre utilizare? Pe mine şi pe salariaţi ne-a deranjat”, este problema pe care o ridică unul dintre angajaţii Uzinei, Constantin Bădan.

„În prezent, atât ROMARM SA cât şi producătorii interni sunt în situaţia de a cheltui suplimentar pentru a certifica produsele la nivel european într-o încercare de a lichida stocurile de produse existente şi de a recupera investiţiile făcute, prin realizarea unor exporturi în state interesate”, a explicat şeful Romarm, pentru .

Niciuna dintre problemele relatate în martie 2021 de jurnaliştii de la mainnews.ro nu se prefigura în urmă cu un an, pe 29 aprilie 2020, când premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, făcea vizita liniile de producţie de la Dragomireşti, însoţit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu şi directorul Romarm, Gabriel Ţuţu şi de jurnalişti.

 

„Domnul prim-ministru cu ministrul Economiei, al Apărării, au sosit la fabrică, vizita a durat 10 minute în hala de producţie. Înainte de a ieşi la declaraţii, a întrebat anumite detalii despre măşti, câte măşti spunem că putem produce pe zi. I s-a spus că între 300 şi 350 mii. Pe mine nu m-a întrebat, dacă mă întreba îi spuneam adevărul. Nu poţi spune că faci 350.000 când faci 14.000 pe zi. I-am zis domnului ministru al Economiei, fusese cu 5 zile înainte. A zis doar că îi place hala, desi i-am zis care sunt problemele”, a declarat Cristinel Necula, pentru Rise.ro.

Pe de altă parte, angajaţi ai uzinei care au participat la vizita oficialilor din Executiv,  subliniază că directorul care a reclamat nereguli după ce a fost schimbat din funcţie ar fi putut să aducă la cunoştinţa oficialilor ceea ce se întâmpla de fapt, dar a tăcut. 

Cristinel Necula a fost schimbat din funcţie însă lucrează în continuare la UMS Dragomireşti. Conducerea ROMARM şi unii dintre angajaţii de la Dragomireşti consideră că fostul director al uzinei s-a implicat în producţia de măşti până la momentul la care a aflat de intenţia conducerii ROMARM de a-l schimba din funcţie. 

“Văzând că, în final, facilitatea de producţie nou creată, nu îi aduce beneficiile financiare anticipate iniţial, ci mai degrabă îi creşte nivelul de implicare managerială şi efortul lucrativ al filialei, creându-i răspunderi suplimentare, interesul pentru asigurarea managementului facilităţii de productie al domnului director Cristinel Necula a început să scadă semnificativ, începând efectiv să saboteze eforturile Companiei de a pune în parametri optimi de funcţionare echipamentele”, a declarat Gabriel Ţuţu, pentru Main News.

Rezultatul tuturor proceselor întârziate şi al neînţelegerilor interne constă într-un stoc de peste 3,7 milioane de măşti produse în România, care stau în depozite. 

„De la începutul lunii aprilie 2020 şi până în prezent compania a produs, în regim de omologare a produselor şi testare a liniilor de fabricaţie, în vederea trecerii la producţia de masă, două tipuri de măşti de faţă de unica folosinţă, respectiv:

3 PLY aproximativ 4 milioane bucăţi;

N 95/FFP 2 aproximativ 40.000 bucăţi.

Compania ROMARM a comercializat până în prezent 230.000 buc unor ambasade cu sediul în România, unor firme private, precum şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.  Cantitatea de măşti produse şi nevândute este depozitată în condiţii optime de păstrare şi igienă în vederea valorificării şi sunt în limita termenului de garanţie. Investiţia efectivă este a CN Romarm SA achiziţionată cu fonduri obţinute prin credit bancar în cuantum de aproximativ 685.906,20 USD şi nu din fonduri publice”, a transmis ROMARM, într-un răspuns la o solicitare a

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed