Compania Romgaz, obligată să recupereze sporurile ilegale acordate foştilor şefi

În cursul anului 2016 SNGN ROMGAZ SA a fost supusă unui control din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu. Ca urmare a controlului, a fost emisă o Decizie de către Curtea de Conturi care instituie în sarcina Romgaz anumite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii.

„Romgaz a uzitat de toate căile legale de atac a deciziei Curţii de Conturi. În prima instanţă, a fost admisă în parte cererea societăţii, şi pe cale de consecinţă s-a dispus anularea parţiala a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, inclusiv presupusa abatere privind activitatea de comercializare a gazelor. Ulterior însă, în calea de atac, deşi Romgaz şi-a menţinut poziţia de respectare a tuturor obligaţiilor legale, instanţa a decis anularea parţială a sentinţei primei instanţe, reiterand în sarcina societăţii obligativitatea respectării deciziei Curţii de Conturi în privinţa recuperării presupusului prejudiciu izvorât din presupusa activitate defectuoasă de comercializare a gazelor naturale. Ca urmare a situaţiei date, Romgaz cu bună credinţă, va acţiona în consecinţă, şi va respecta atât Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a Deciziei Curţii de Conturi, chiar dacă, în aprecierea societăţii soluţia temeinică şi legală era cea pronunţată de prima instanţă. Societatea consideră temeincă soluţia primei instanţe, înrucât aceasta a fost pronunţată cu luarea în considerare a argumentelor legale ale societăţii, precum şi în baza unei expertize judiciare tehnice administrate în cauză, expertiză care confirmă faptul că nu există prejudiciu care să rezulte din activitatea de comercializare gaze”, a informat compania.

O decizie a Curţii de Conturi din vara anului 2016, obligă Romgaz la recuperarea prejudiciilor create prin acordarea unor sporuri pentru orele suplimentare pe care le-ar fi efectuat persoane din conducerea companiei, valoarea acestora fiind de 9,16 milioane lei (peste 2 milioane de euro). Sporul pentru “lucru sistematic programul normal de lucru” a fost acordat “fără ca acest timp să fie demonstrate prin documentele legale de evidenţă din care să rezulte timpul efectiv lucrat peste programul normal de lucru”, se arată în decizie.

Potrivit Curţii de Conturi, din cele 9,16 milioane lei, 4,56 milioane lei reprezintă spor pentru funcţii de conducere acordat în anul 2013, 2,77 milioane lei pentru funcţii de conducere acordat între 1 ianuarie şi 31 iulie 2014 şi 1,82 milioane lei sumele incluse în salariu aferent sporului pentru lucru sistematic peste program acordat în perioada 1 august – 31 decembrie 2014.

Pe lângă aceste sporuri acordate ilegal, Curtea de Conturi a descoperit că Romgaz a decontat nejustificat contravaloarea biletelor de avion inclusă în costul total al biletelor de odihnă şi tratament în staţiuni din afara ţării.

„În anul 2015, SNGN Romgaz a decontat nejustificat contravaloarea biletelor de avion inclusă în costul total al biletelor de odihnă şi tratament în staţiuni din afara ţării. (…) Valoarea prejudiciului stabilit pe eşantionul verificat a fost de 353.596 lei”, se arată în decizie. Un alt prejudiciu a fost adus prin încheierea, la data de 2 mai 2006, între Romgaz şi Societatea de Avocaţi “Boştină şi Asociaţii”, a unui contract de consultanţă şi asistenţă juridică. Concret, Curtea de Conturi spune că plăţile au fost făcute timp de 2 ani după ce acest contract a fost suspendat, „prejudiciul cert pentru plăţile nelegale” fiind de 622.463,8 lei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed