Companie de stat, promisiuni neîndeplinite! Mai are o șansă să nu fie sancționată

0
4

Operatorul național de transport gaze naturale – Transgaz -, companie deținută de statul român, nu și-a respectat obligația de a face minim 95% din investițiile planificate în 2020, conform ANRE. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei a comunicat că firma statului a realizat anul trecut doar 69% din investițiile planificate.

 

Dispar SPORURILE acestor români? Raluca Turcan a spus unde vor merge banii

 

”În sistemul național de transport al gazelor naturale au fost realizate în anul 2020 investiții în valoare totală de 1,249 miliarde lei, din care 809 milioane lei din fonduri proprii ale operatorului de transport și de sistem – SNTGN Transgaz SA și cca. 440 milioane lei din fonduri europene. Conform informațiilor transmise de operator, acesta va finaliza investițiile din fonduri proprii în valoare de 555 milioane lei până la data de 31 octombrie anul curent, astfel încât să realizeze planul de investiții pentru anul 2020 integral. Lucrările de investiţii au avut în vedere, în principal, extinderea sistemelor pentru racordarea de noi consumatori, precum și modernizarea şi dezvoltarea în scopul asigurării funcționării sistemelor în condiţii de siguranţă, eficienţă şi fiabilitate în conformitate cu standardele de performanță probate”, susține cei de la ANRE.

 

 

Se schimbă DIN NOU regulile în MAGAZINE. Ce trebuie să știe românii

 

În schimb, distribuitorii și-au îndeplinit obligațiile. ”În urma monitorizării constante pe care ANRE o întreprinde asupra programelor de investiții ale operatorilor de transport și de distribuție a gazelor naturale, Autoritatea a constatat că în anul 2020, au fost realizate de operatorul de transport și de sistem și de operatorii care distribuie gaze naturale, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Se constată că investițiile planificate în sistemele de distribuție a gazelor naturale au fost realizate în proporție de 98%”, mai spun cei de la Autoritate. Este vorba despre Delgaz Grid, companie deținută de nemții de la E.ON, și de Distrigaz Sud Rețele, societate controlată de francezii de la Engie.

 

 

 

 

Cadrul de reglementare obligă operatorii să realizeze investiții în sistem în valoare de cel puţin 95% din valoarea totală a acestora cuprinse în planul anual de investiţii aprobat de ANRE pentru anul respectiv, cu posibilitatea de recuperare a investițiilor întârziate. Neîndeplinirea acestei obligații constituie contravenție care se sancționează cu amendă din cifra de afaceri.