Companiile aerospaţiale occidentale se pregătesc pentru o posibilă perturbare a aprovizionării cu titan rusesc

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, solicitând un nou aranjament de securitate în Europa, ceea ce i-a determinat pe oficialii americani şi europeni să ameninţe cu un val de sancţiuni în eventualitatea unei invazii.

Drept urmare, companiile industriale occidentale îşi evaluează lanţurile de aprovizionare cu componente ruseşti, în cazul în care Moscova va riposta.

Titanul, o mare parte din el furnizat de Rusia, este folosit în motoarele cu reacţie comerciale şi alte piese de zeci de ani. Dar utilizarea sa a crescut în ultimii ani, la avioane recente precum Boeing) 787 şi Airbus  A350, ajungând la 14-15% din greutatea unui avion de linie gol.

Neil Mitchill, directorul financiar al Raytheon Technologies, cel mai mare contractor aerospaţial din lume, a declarat pentru Reuters că ”monitorizează evoluţiile” şi lucrează pentru a se asigura că lanţul său de aprovizionare este sigur pentru următoarele 12 luni.

Producătorul motoarelor cu reacţie Pratt and Whitney a spus că are două sau mai multe surse de titan şi alte materii prime de importanţă majoră, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Boeing, care se bazează în mare măsură pe gigantul rus producător de titan VSMPO-AVISMA, este”„protejat destul de mult, dar nu pentru totdeauna”, a declarat miercuri directorul general David Calhoun.

Surse din industrie au spus că firmele aerospaţiale occidentale şi-au mărit stocurile sau şi-au diversificat sursele de aprovizionare din 2014, când Rusia a fost sancţionată pentru anexarea Crimeei de la Ucraina, chiar dacă titanul nu a fost vizat în mod direct.

Situaţia lor a fost uşurată de faptul că din cauza pandemiei sunt asamblate mai puţine avioane, ceea ce le oferă posibilitatea de a face rezerve.

În timpul Războiului Rece titanul era folosit pentru a construi avioane şi submarine spion, iar în prezent este considerat pe scară largă ca un caz de testare pentru interdependenţa economică în sectoare strategice precum sectorul aerospaţial civil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed