Companiile de stat, jumulite de profit. Foamea de bani pune în pericol investiţiile strategice în sectorul energetic

Durata de viaţă a reactorului 1 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, care asigură aproape 10% din consumul naţional de electricitate, expiră peste câţiva ani, mai exact în 2022-2023. Pus în funcţiu-ne în 1996, reactorul şi-a consumat deja cea mai mare parte a orelor de funcţionare. Durata de viaţă a acestuia poate fi prelungită cu încă 25 de ani, însă investiţia necesară este de 1,2-1,5 miliarde de euro. În plus, Nuclearelectrica încă mai are de restituit credite de 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro) luate pentru finalizarea Unităţii 2 de la Cernavodă, pusă în funcţiune în 2007, dar şi planuri pentru construirea altor două reactoare, în parteneriat cu chinezii.

 

În aceste condiţii, statul, ca acţionar majoritar, dar şi Fondul Proprietatea solicită dividende uriaşe de la companie. Mai exact, Ministerul Energiei a cerut dividende în valoare de 99,5 milioane lei, dintr-un profit net în valoare de 112,44 milioane lei înregistrat anul trecut de Nuclearelectrica. Fondul Proprietatea, care deţine un pachet de 9% din acţiunile companiei, solicită însă acordarea sumei de 107,2 milioane lei din profitul pe 2016. Mai mult, a propus pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) programate pentru 24 aprilie, distribuirea sumei de 452,27 milioane lei din rezultatul reportat al societăţii, sub formă de dividende suplimentare. Solicitarea Fondului Proprietatea vine pe fondul OUG 29/2017, prin care Guvernul Grindeanu vrea să ia banii din rezervele companiilor de stat, pentru a putea finanţa cheltuielile cu pensiile şi salariile publice.

 

Potrivit datelor primite de la Nuclearelectrica (SNN), la solicitarea „României libere”, compania are rezerve totale disponibile de 1,5 miliarde lei. „Deşi SNN are disponibilităţi financiare care la prima vedere par excedentare, aceşti bani vor fi utilizaţi preponderent în proiecte majore de investiţii, cum sunt instalaţia de detritiere şi retehnologizarea Unităţii 1. Reducerea surselor proprii de finanţare pentru aceste proiecte prin distribuţia de rezerve sub formă de dividende «extraordinare» le poate influenţa în sens negativ din perspectiva disponibilităţii fondurilor proprii”, ne-au transmis reprezentanţii companiei, scrie Romania Libera.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed