Companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o capitalizare cumulată de 104 miliarde lei. Bursa caută soluţii tehnologice prin care să simplifice participarea la piaţa de capital

0
18
Companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o capitalizare cumulată de 104 miliarde lei. Bursa caută soluţii tehnologice prin care să simplifice participarea la piaţa de capital

“Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. Un sfert de secol mai târziu, bursa românească este transformată fundamental. În prezent, la BVB sunt prezente peste 400 de emitenti (356 de companii listate pe Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, iar 60 sunt emitenţi de obligaţiuni). Companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o capitalizare cumulată de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro), iar valoarea cumulată a emisiunilor de obligaţiuni listate este de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro)”, a informat BVB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituţie fundamentală a pieţei de capital, celebrează vineri 25 de ani de la redeschidere.

“Această aniversare este a întregii pieţe de capital şi nu ar fi fost posibilă fără munca şi entuziasmul, dorinţa de a-şi asuma riscuri şi colaborarea colegilor din cadrul BVB şi a tuturor partenerilor noştri, investitori, brokeri, autorităţi, mediul de afaceri şi cel politic. Investitorii vin şi pleacă, la fel şi emitenţii, unii au o prezenţă mai scurtă la bursă, iar alţii sunt determinaţi să-şi scrie istoria doar pe bursă. În această lume în continuă schimbare, este nevoie de un pilon de stabilitate şi încredere, iar Bursa de Valori Bucureşti este acest pilon. Odată cu sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări, ne angajăm să fim în continuare un factor catalizator pentru piaţa de capital şi să oferim investitorilor şi emitentilor soluţii cât mai viabile pentru a satisface cerinţele în schimbare ale economiei”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Evoluţia pieţei de capital din România din cei 25 de ani de activitate a fost recunoscută de furnizorul internaţional de indici FTSE Russell, care din 21 septembrie a promovat BVB în categoria Pieţelor Emergente, un univers investiţional mult mai mare, care în termeni de bani înseamnă circa 250 miliarde de euro. Următorii paşi pentru ca ponderea României în indicii FTSE Russell pentru Pieţele Emergente să crească şi cât mai multe companii listate la BVB să fie incluse în aceşti indici depind, în acelaşi timp, şi de întreaga comunitate de afaceri şi de mediul politic din România.

„Pe baza evoluţiei din ultimii 25 de ani şi a experienţei acumulate pe parcurs, Bursa de Valori Bucureşti este astăzi un partener important şi de încredere în ceea ce priveşte expertiza în digitalizare şi piaţa de capital. Folosind portofoliul nostru puternic de demersuri inovatoare şi împreună cu întreaga comunitate a pieţei de capital vom continua tradiţia noastră de a contura viitorul bursei digitale româneşti. Trebuie să mergem pe această direcţie cu atât mai mult cu cât bursa a fost digitalizată încă de la început, când tranzacţiile se făceau prin intermediul computerelor. Am continuat cu noi produse, printre care trebuie să amintim propria platformă de tranzacţionare, Arena, dar şi aplicaţiile de tranzacţionare Arena-XT pe care o folosesc deja o parte dintre investitorii individuali atât de pe computere, cât şi de pe smartphone. La nivelul Grupului BVB investigăm diferite soluţii tehnologice prin care ne dorim să simplificăm pe cât posibil participarea la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi. Suntem conştienţi că noua generaţie de investitori îşi doreste produse accesibile rapid în mod digital, dar şi produse cu un grad mai ridicat de risc. De aceea, Contrapartea Centrală este elementul fundamental care ne va permite să răspundem în mod eficient acestor nevoi”, spune Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

În cei 25 de ani de activitate ai BVB, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital a fost statul român, care, totodată, este şi cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucureşti, luând în calcul companiile pe care le-a listat în ultimii 15 ani. Aceste companii şi-au crescut gradul de transparenţă şi comunicare cu investitorii, mediul de afaceri si publicul din Romania, dar şi cu companii şi investitori instituţionali din afara ţării. Între companiile de stat care au fost listate în ultimii ani la BVB sunt Electrica (EL), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL).

În România, bursa a fost înfiinţată în 1882. De-a lungul existenţei sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Ţăranească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Razboi Mondial. După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de şapte ani de creşteri semnificative, după care a urmat o perioadă de şapte ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni şi Schimb se întrerupe în anul 1948, odata cu instaurarea regimului comunist în România şi cu începerea naţionalizării economiei. După aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în 21 aprilie 1995, iar în 20 noiembrie 1995 au avut loc primele tranzacţii.