x


  • EUR
    4.8360
    USD
    4.2689
string(16) "instant-articles"

Comuna care a ales să investească în educaţia copiilor, în loc de drumuri asfaltate

România are sute de comune împovărate de sărăcie. Există însă şi locuri în care oamenii au găsit singuri soluţii, fără îndrumarea vreunor experţi guvernamentali. Un prim exemplu este Peştera, din judeţul Constanţa, comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din țară, care găzduieşte și un parc eolian. Un al doilea este Drăguş, în Braşov, unde oamenii au învăţat să facă turism la standarde internaţionale, nu la cele româneşti.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Digi24.ro | Publicat: 05.03.2019, 15:40

Cât o fi adevăr şi cât poveste în naraţiunea lui Gică, nimeni nu ştie. Un aspect e cert: în jurul scobiturii acestea s-a format comuna căreia-i zice-n acte Peştera. Localitate măruntă, aşezată-n calea vânturilor Dobrogei, la doar câteva minute cu maşina de autostrada mării şi de Medgidia. La prima vedere, pare o aşezare săracă, împărţită de un canal îmbâcsit, pe care-l traversezi doar dacă-l sari cu grijă.

 

Peştera | Internet wireless în loc de… cucută

 

Şerpăria de la şosea a dispărut acum vreun deceniu şi ceva. În locul cucutei şi-a bălăriilor, autoritatea locală a amenajat parc cochet, cu flori, aparate de joacă şi internet wirless. Primăria a vrut să toarne asfalt şi dincolo de drumul comunal, dar a ales să investească în educaţia copiilor.

 

Peştera | Burse pentru toţi copiii comunei

 

În 11 ani, comuna cu 3.200 de suflete a investit trei milioane şi jumătate de lei în trei şcoli şi patru grădiniţe. Şi dacă a fost o vreme când 80 % dintre liceeni renunţau la cursuri, acum abandonul şcolar este inexistent, iar localitatea are chiar şi 21 de studenţi. Reţeta succesului? Motivaţia! Fiecare elev, licean şi student primeşte de la primărie o bursă lunară de 150 de lei. Bani în mână!

 

Marius Petre, primarul din Peștera, jud. Constanța: Şi elevii şi studenţii primesc această bursă numai dacă urmează cursuri de zi. Iar un alt principal obiectiv este ca elevul să nu aibă absenţe. La un număr de peste 20 de absenţe pe lună, această bursă se sistează.

 


Mai multe, pe digi24.ro