Condiții de viață în România – Cât de greu plătesc românii facturile? Pe ce cheltuie românii banii?

În ce măsură pot face românii față la cheltuielile curente? Potrivit statisticilor, două din cinci gospodării afirmă că suportă cu dificultate cheltuielile curente ale vieții. Unele dintre ele au probleme chiar mari, în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi. Procentul ajunge chiar la 81,6% din totalul lor. Un procent de 48% dintre acestea sunt conduse de femei, sau de persoane în vârstă. Un procent care depășește 48% este reprezentat de familiile care au câte 3 copii. Procentul gospodăriilor cu au dificultăți financiare mari, ce includ persoane care nu au loc de muncă sau care sunt în șomaj, este de 66,4%.

Sub aspect bănesc, statisticile arată că există diferențe destul de mari între condițiile de trai în mediul rural și mediul urban. De exemplu, în mediul rural, foarte multe dintre gospodării au venituri care nu pot acoperi cheltuielile curente. În mediul urban, românii au venituri mai mari despre care se spune că ar putea acoperi aceste cheltuieli curente, dar care nu sunt suficiente și pentru alte cheltuieli (concedii, investiții, reparații, renovări și altele).

Ce fac românii pentru a-și acoperi cheltuielile? Împrumuturile sunt o soluție pentru ei, ei cumpără în rate, aleg varianta prin leasing, în ceea ce privește achiziționarea de autoturisme, echipament electronic, echipament tehnic și alte bunuri. Românii fac împrumuturi atunci când au nevoie de bani pentru renovarea locuinței, pentru reparații, pentru plata unor datorii, dar și pentru plata concediilor, acoperirea unor descoperiri de cont, pentru plata facturilor, sau acoperirea unor cheltuieli care țin de sănătate. Doar un procent foarte mic de români fac împrumuturi pentru investiții.

În țara noastră, locuința este considerată un element care definește standardul de viață al unei familii, prin urmare contează cum arată, ce caracteristici funcționale și constructive are. În anul 2017 cele mai multe împrumuturi au fost făcute de pensionari în scopul renovării locuinței, procentul este de 53,2%. De asemenea, astfel de împrumuturi au fost făcute și de românii salariați, în procent de 45%, sau de românii care sunt patroni sau lucrează pe cont propriu, procentul fiind de 44,9%.

Unele locuințe care sunt amplasate în zone mai puțin bune, au probleme ce țin de zgomot rutier, zgomot creat de vecini, poluarea aerului, sau de riscul unor incidente cum sunt furturile. Românii se confruntă și cu alte probleme în ceea ce privește locuința, mai ales cu igrasia din pereți, deteriorarea podelelor, a pereților, a tocurilor de la ferestre și altele.

În ultimul timp s-a tot vorbit despre faptul că România ar fi în pericol de criză pe piața imobiliară, însă acest lucru nu se va întâmpla, deși numărul de potențiali cumpărători de apartamente a scăzut în anul 2019. Mulți români consideră cumpărarea unei locuințe ca fiind cel mai important lucru pentru ei. Așteptările sunt mari, mai ales în segmetul rezidențial.

Românii au cheltuieli și cu bunurile de folosință îndelungată. Ei plătesc bani pentru a cumpăra aparatură electrocasnică, produse electronice, autoturisme, telefoane mobile, tablete, laptopuri, talevizoare. Ei își doresc să aibă mai mulți bani pentru astfel de cheltuieli, pentru a duce un trai decent. Nu se mulțumesc doar cu aragaz, televizor, frigider, aspiratoar și mașină de spălat rufe, vor să aibă un computer performant și o mașină bună. Astfel de produse sunt achiziționate mai mult de românii care locuiesc la orașe, care sunt salariați sau care sunt patroni.

Cei care locuiesc la casă au și alte cheltuieli. De exemplu pentru un puț sau pentru fântână ei au nevoie de o pompă submersibilă și de cablu pentru racordarea electrică. Un astfel de cablu este un produs specializat care poate fi utilizat într-un puț adânc, în condiții dure. Astfel de cabluri nu se aleg oricum, ele trebuie să îndeplinească anumiți parametri optimi de funcționare. Cablurile de pompare sunt realizate în tipuri simple sau multiple de conductori, ele pot fi plane sau rotunde în secțiune transversală. Unele cabluri au fire de control și conductori de putere pentru motorul pompei submersibile. Cele mai bune sunt cablurile fabricate din sârmă de cupru pur 99,9% pentru că asigură o conductivitate sporită. Astfel de cabluri au o bună fiabilitate, eficiență energetică și cel mai înalt nivel de siguranță.

Dacă se montează orice cablu electric la pomă pot să apară probleme fel de fel, spre exemplu o funcționare neadecvată a acestui dispozitiv (pompa nu va avea debitul și presiunea necesară). Cablul din cupru trebuie să aibă manta de cauciuc, să fie flexibil, să reziste la imersarea în apă.

Sârma de cupru este utilizată în multe domenii de activitate, chiar și la realizarea bijuteriilor. Contează caracteristicile acesteia – mai ales duritatea – ea poate fi moale, soft, flexibilă, modelată foarte ușor, sau poate fi semi-dură, dar destul de maleabilă și respectiv dură, cu flexibilitatea redusă.

Românii din mediul rural nu-și permit prea multe bunuri de folosință îndelungată. Motivul este unul simplu, au resurse financiare insuficiente. Spre exemplu, autoturismele au costul ridicat, de aceea foarte mulți români nu și le permit, mai ales cei care sunt șomeri sau agricultori. În unele familii lipsește chiar și mașina de spălat rufe, mai ales dacă este cazul unor gospodării în care banii sunt o adevărată problemă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed