AcasăEconomieCONFERINŢA NEWS.RO - Macroeconomistul Laurian Lungu: Investiţiile la ora actuală pot deveni...

CONFERINŢA NEWS.RO – Macroeconomistul Laurian Lungu: Investiţiile la ora actuală pot deveni motorul principal de creştere a economiei

“Este clar că România are această oportunitate mare în acest moment de a atrage investiţii şi, bineînţeles, de a le utiliza pentru a avea creştere economică în viitor. Ştim cu toţii că investiţiile sunt baza unei creşteri economice viitoare mai bune. Şi din acest punct de vedere cred că aş compara situaţia de astăzi cu situaţia pe care a avut-o România înainte de aderarea la Uniunea Europeană în anii de început, probabil în anii 2003, 2004, când practic decizia a fost luată, decizia de aderare a României, ştiam că România va adera în 2007 şi ştim cu toţii că investiţiile atunci au avut o pantă ascendentă. A fost ceva fulminant. În 2008 am avut probabil cele mai mari investiţii ca aport în PIB de după anul 1990. Şi acum, prin acest PNRR, care este într-adevăr o oportunitate mare, suntem din nou oarecum într-o situaţie paralel, avem această capacitate de a absorbi, această oportunitate. Depinde de capacitatea noastră de a le atrage”, a explicat macroeconomistul Laurian Lungu. 

El a a anunţat că investiţiile  pot deveni motorul principal de creştere al economiei. 

“Din puct de vedere macro, aş remarca două elemente. Practica până în acest moment, în ultimii ani, economia a avut o creştere bazată pe consum, asta ştim cu toţii şi cu ceva ani în urmă şi cu doi, trei ani în urmă s-a vehiculat această ideea de a schimba, dacă vreţi, ponderea motoarelor de creştere a economiei, cumva investiţiile să preia, dacă vreţi, fotoliul, şi da de a fi cele care să să asigure creşterea economică în anii viitori. Ştim cu toţii, au fost programe făcute şi în cadrul partidelor politice pe diverse axe de investiţii. Deci acesta ar fi un prim element că investiţiile, într-adevăr la ora actuală pot deveni motorul principal de creştere al economiei”, a precizat macroeconomistul.

El a mai afirmat că efectul inflaţiei va juca un rol important în anii viitori. 

“Apoi este un un alt factor la care aş vrea să fac referire, este cel care ţine de realitatea curentă. Practic, efectul acesta al inflaţiei va juca un rol important în anii viitori în a dimensiona, dacă vreţi, investiţiile care vor veni. Să nu uităm că, practic, sumele agreate şi pe PNRR, în 2020, ele reprezintă, în termeni reali, o altă valoare, mergând de acum înainte, pentru că ştim cu toţii costul la materiile prime au crescut, costul cu forţa de muncă a crescut. Deci, practic, ceea ce ne puteam închipui în 2020 că realizăm cu o anumită sumă, în 2023, 2024, 2025 va putea fi realizat mai puţin cu aceeaşi sumă”, a mai transmis Laurian Lungu.

Evenimentului “RoInvest” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Partener principal al evenimentului este , iar parteneri sunt  şi .

Mai multe detalii despre eveniment la: 

 

 

 

Ultimele Articole