Conflict cu nuanțe etnice în județul Cluj: O grădiniță construită cu bani din Ungaria stârnește nemulțumirea PSD

Grădiniţa din Huedin care a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar va primi şi copii români, însă limba de predare va fi limba maghiară, a anunţat cotidianul maghiar „Krónika”, citând replica unui reprezentant al bisericii la obiecţii formulate de un lider local al PSD, transmite MTI.

Cotidianul a vorbit cu protopopul reformat al Ţării Călatei, István M. Vincze, după ce deschiderea noii grădiniţe de la Huedin, construită cu sprijinului statului ungar, a stârnit indignare la Huedin. Preşedintele organizaţiei locale PSD a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local – necesară pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire va deservi toţi copiii oraşului, indiferent de naţionalitate acestora. Politicianul social-democrat a pus şi condiţia ca celelalte două grădiniţe ale oraşului – care funcţionează în clădiri vechi – să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă, relatează MTI, potrivit news.ro.

Ca răspuns la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopopul a explicat că “nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă tuturor”, însă a adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii.

Episcopul a remarcat că biserica pune clădirea la dispoziţia municipalităţii fără niciun cost, singura solicitare fiind doar aceea ca educaţia să se facă în limba maghiară. István M. Vincze şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la faptul că din cauza disputei, decizia de consiliu local necesară nu poate fi luată deocamdată. Iar acest lucru ar fi necesar pentru ca, la startul anului şcolar, în noua clădire să poată începe educaţia.

Într-o declaraţie dată miercuri agenţiei ungare de presă MTI, Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, pe plan local existând o coaliţie formată între PNL şi UDMR.

Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată la 17 iulie. Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760 000 de euro) şi va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Din cei 9300 de locuitori ai oraşului Huedin, aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare. În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent, notează MTI.

Preşedintele PSD Huedin, Oana Goga, a declarat că salută finalizarea investiţiei Guvernului Ungariei în infrastructură şcolară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniţă în oraşul Huedin dar spune că speră că modernul sediu va fi “acoperiş”, pentru toţi copilaşii cetăţii, indiferent de naţionalitate şi apartenenţă, conform cluj24.ro.

Proiectul de hotărâre privind funcţionarea noii grădiniţe cu predare doar în limba maghiară, iniţiat de primarul Mircea Moroşan (PNL), de va fi supus votului îm şedinţa Consiliului Local Huedin de vineri, programată de la ora 10.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri