Consiliul European: Toate cele 27 de state au aprobat cheltuielile pentru redresare. Comisia Europeană poate să împrumute până la 750.000 de milioane de euro, la preţurile din 2018, de pe pieţele de capital, în numele UE

Cu o anvelopă financiară de  672,5 miliarde de euro, facilitatea este un element central al Next Generation EU, instrumentul UE pentru redresarea economică după pandemia de Covid-19.

După adoptarea deciziei privind resursele proprii, pe 14 decembrie 2020, Consiliul a finalizat lista de notificări oficiale primite, pe 31 mai 2021. Pentru ca decizia să intre în vigoare, statele membre a trebuit să o aprobe în conformitate cu cerinţele constituţionale.

”Astăzi este o zi mare pentru Uniunea Europeană. Toate cele 27 de state membre au notificat Consiliului ratatificarea deciziei referitoare la resursele proprii. În consecinţă, această decizie intră în vigoare mâine (marţi n.r.), 1 iunie. Next Generation EU intră în vigoare mâine! Uniunea Europeană este acum capabilă să obţină finanţarea necesară pentru redresarea economică şi socială a UE. Guvernele şi parlamentele naţionale ale UE 27 au dovedit un sentiment puternic de responsabilitate şi solidaritate. Nu ne putem permite să pierdem timpul. Trebuie să asigurăm aprobarea rapidă a primelor planuri de redresare şi de rezilienţă până la sfârşitul lunii iunie”, a declarat premierul Portugaliei, Antonio Costa.

Decizia privind resursele proprii permite Comisiei Europene să împrumute până la 750.000 de milioane de euro, la preţurile din 2018, de pe pieţele de capital, în numele UE. Totodată, îi permite o creştere a sumei maxime pe care Uniunea o poate solicita de la statele membre pentru acoperirea obligaţiilor sale financiare, cu 0,6 puncte procentuale.

Creşterea este temporară şi este utilizată doar pentru a sprijini redresarea din consecinţele economice cauzate de pandemia COVID-19. Acesta va servi drept garanţie şi va permite condiţii mai bune de împrumut pe piaţă.

Ratificarea deciziei privind resursele proprii a fost o condiţie prealabilă pentru utilizarea facilităţii de readresare şi rezilienţă. Facilitatea va sprijini statele membre în procesul lor de redresare după impactul economic şi social al pandemiei COVID-19.

Vor fi disponibile subvenţii de 312,5 miliarde euro şi împrumuturi de 360 ​​miliarde de euro pentru investiţiile publice şi reformele prezentate în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă elaborate de fiecare stat membru.

Planurile vor încuraja tranziţiile ecologice şi digitale, creşterea durabilă şi rezilienţa şi vor include obiective, etape şi costuri estimate.

Finalizarea procesului de ratificare permite UE să înceapă să împrumute fonduri pe pieţele de capital încă din iunie 2021. Prefinanţarea a 13% din suma totală alocată fiecărui stat membru va fi pusă la dispoziţia guvernelor naţionale după aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă. Odată ce guvernele naţionale îşi prezintă planurile, revine Comisiei Europene evaluarea acestora în termen de două luni. Consiliul are apoi patru săptămâni pentru a aproba fiecare plan prin intermediul unei decizii de punere în aplicare. Restul fondurilor vor fi furnizate ţinând seama de realizarea obiectivelor stabilite în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed