Consiliul Europei va publica o listă cu închisorile secrete CIA din România, Polonia şi Lituania

El a atacat acţiunile contraterorism întreprinse de guvernele europene, acuzându-le că au ajutat SUA să comită „nenumărate” infracţiuni în ultimii 10 ani.

 

Thomas Hammarberg a spus că „multe dintre aceste infracţiuni au fost ascunse deliberat şi cu mare atenţie”.

 

Guvernele europene „au fost complici” în strategiile contraterorism ale SUA, ce au inclus tortura, şi toate au blocat anchetele corespunzătoare în legătură cu programul de extrădări extraordinare, conform dorinţei Washingtonului, a precizat responsabilul.

 

Consiliul Europei este de părere că cel puţin 14 state europene au participat la programul CIA.

 

În aceeaşi linie, documente depuse într-un proces din Statele Unite între doi subcontractori ai Guvernului american scot la iveală amploarea şi costurile programului secret de detenţie a suspecţilor de terorism şi confirmă faptul că presupuşi „combatanţi inamici” au fost aduşi de CIA pe teritoriul României. Procesul, ce durează de patru ani, include o companie de curse charter din New York, Richmor Aviation, care asigură avioane şi echipaje Guvernului, şi un broker privat de zboruri, SportsFlight Air. Ambele părţi au citat programul secret american de detenţie a suspecţilor de terorism în mărturii, dovezi prezentate şi pledoarii. Miza procesului o reprezintă 874.000 de dolari pe care Richmor îi cere pentru acoperirea costurilor zborurilor secrete.

 

Documentele dezvăluie atât destinaţiile către care au fost transportaţi suspecţii de terorism, avioanele folosite şi mecanismele programului, cât şi aspectele logistice şi financiare ale acestuia.

Acestea arată că, în mai 2002, contractori angajaţi de Guvernul american au cerut să folosească un avion Gulfstream privat pentru misiuni guvernamentale. Compania Richmor Aviation a pus la dispoziţie aparatul N85VM cu condiţia ca acesta să fie prregătit de zbor la 12 ore după ce compania era anunţată, relatează The Guardian.

 

În următorii trei ani, avionul a făcut cel puţin 55 de curse pentru Guvernul SUA, adesea la Guantanamo Bay, dar şi în alte destinaţii din lume, precum România, Thailanda sau Maroc.

 

Documentele depuse în instanţă includ contracte, chitanţe, facturi, desfăşurătoare telefonice şi corespondenţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed