Consiliul Judeţean Prahova transferă municipiului Ploieşti CET-ul care produce agent termic pentru oraş, după două luni în care peste 130.000 de consumatori au rămas fără apă caldă

Consilierii judeţeni prahoveni au votat, joi după-amiază, o hotărâre prin care aprobă trecerea bunurilor necesare asigurării serviciului de producere, transport şi distribuţie de energie termică şi apă caldă din domeniul public al Judeţului Prahova în domeniul public al Municipiului Ploieşti. 

 

Transferul bunurilor CET Brazi, care aparţine Consiliului Judeţean Prahova, a fost făcut în condiţiile în care de două luni peste 130.000 de consumatori din Ploieşti, inclusiv instituţii publice şi două spitale, nu au apă caldă. 

 

Proiectul de hotărâre a fost votat de către consilierii judeţeni la finalul unei dezbateri care a durat aproape trei sferturi de oră şi în care preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a ironizat pe primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, dar şi pe un fost primar timp de două mandate, Emil Calotă, în prezent consilier judeţean. 

 

Emil Calotă, care timp de mai mulţi ani a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a anunţat, din start, că însuşi titlul proiectului de hotărâre conţine o eroare, explicând că trebuie să includă denumirea SACET. Apoi, fostul edil a menţionat că va vota împotriva proiectului, invocând inclusiv investiţii de zeci de milioane de euro aprobate în Consiliul Judeţean pentru CET şi explicându-i preşedintelui CJ Prahova că studiile de fezabilitate şi cheltuielile de aproape 30 de milioane de euro aprobate nu sunt ”nişte hârtii făcute”, cum a susţinut acesta, ci angajează cheltuieli publice. 

 

”Rugămintea mea către dvs. este să ţineţi cont că am aprobat în nişte hotărâri de Consiliu Judeţean nişte investiţii pe nişte bunuri pe care acum le transferăm altcuiva. Şi nu vreau ca aceste investiţii să fie prejudiciate, pentru că ele condiţionează funcţionarea CET-ului pe următorii ani. Asta e tot”, i-a spus Emil Calotă lui Iulian Dumitrescu. 

 

”La care investiţii vă referiţi? Se lucrează la ele la ora asta? Ştiţi dvs aşa ceva? Spuneţi-ne, că dacă se lucrează la schimbarea noxelor… Dvs. spuneţi de nişte hârtii făcute sau de ce spuneţi? Pentru că nu înţeleg, chiar sunt deschis să înţeleg”, i-a replicat Iulian Dumitrescu. 

 

”Să facem o discuţie separată ca să vă explic şi să înţelegeţi ce înseamnă investiţia. Investiţia, în accepţiunea legii române, începe cu studiul de fezabilitate şi cu aprobarea documentelor care fundamentează: studiu tehnico-economic. Din momentul ăla, o cheltuială făcută pentru o investiţie e ban public, nu poate să rămână în aer, chiar dacă e vorba de hârtii. Şi încă o dată, am rugămintea să nu discutaţi la maniera ironică”, a continuat Emil Calotă.

 

Pe parcursul discuţiilor, preşedintele CJ Prahova l-a întrebat pe consilierul judeţean: ”Vrem transferarea la Sfântu-Aşteaptă?”. Reacţia lui Iulian Dumitrescu l-a făcut pe fostul şef din ANRE să îi ceară să ”lase ironiile”. 

 

”Veţi vedea că timpul îmi va da dreptate, că transferul acesta este inoportun şi absolut împovărător pentru municipiul Ploieşti”, a spus Emil Calotă. 

 

Apoi, Iulian Dumitrescu l-a atacat pe primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, prezent în sala unde avea loc şedinţa Consiliului Judeţean. 

 

”Dacă vorbim de ironie: puteţi să întrebaţi unde eram eu ieri (…) puteţi să-l întrebaţi şi pe primarul Ploieştiului, care e acolo pe unde era şi o să aflaţi că eu (…) eram la ANRE pentru licenţa provizorie. Întrebaţi-l şi pe primar dacă era probabil pe la ANRE. Nu era pe acolo. După aceea eram pe la Consiliul Concurenţei, tot pentru licenţa provizorie”, a spus Dumitrescu, adresându-se nu edilului, ci lui Emil Calotă.

 

”Nu ieri trebuia să fiţi pe acolo, ci acum şase luni! (…) De la momentul la care ştiaţi că pleacă operatorul (fostul operator, Veolia – n.r.) dvs trebuia să ştiţi că vine sezonul rece şi să faceţi pregătirile”, i-a replicat Calotă. 

 

Fostul primar i-a ironizat la rândul său pe şeful CJ Prahova şi pe primarul Ploieştiului, care, colegi de partid fiind, nu reuşesc să se înţeleagă. 

 

”Dumneavoastră şi domnul Volosevici aveţi de nevoie de translator. Nu vă înţelegeţi, de aceea dvs vorbiţi cu mine şi primarul e aici”, i-a spus Emil Calotă lui Iulian Dumitrescu. 

 

Ironizându-l pe primarul Ploieştiului, care a publicat pe Facebook o fotografie în care poartă un tricou pe care scrie ”Dumitrescule, dă drumul la apa caldă!”, Iulian Dumitrescu a afirmat: ”Fără tricou nu-l las să spună nimic. Doar cu tricou”. 

 

Ironiile şefului CJ Prahova la adresa colegului său din PNL Andrei Volosevici au continuat: ”Pot să previzionez că are planuri uriaşe de investiţii pentru CET şi nu am vrea noi, cu bugetul nostru, să ne punem cu gândurile şi planurile domnului Volosevici. Dar doar previzionez”.

 

În cadrul dezbaterilor, cei implicaţi nu au uitat să ceară lui Dumnezeu ca CET-ul să funcţioneze sau chiar să ”dea puţină apă caldă” ploieştenilor. 

 

”Eu vă anunţ de acuma că va fi foarte greu de repornit şi de ţinut în condiţii de funcţionare şi în siguranţă sistemul. Să dea Dumnezeu să funcţioneze aşa cum ne dorim cu toţii!”, a spus, la un moment dat, Emil Calotă. 

 

”Să ne dea Dumnezeu sănătate şi să ne dea puţină apă caldă, cât mai repede”, a afirmat, spre finalul dezbaterilor, Iulian Dumitrescu. 

 

Serviciul fusese concesionat în luna mai de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Termo Prahova unei firme înfiinţate cu puţin timp înainte de câştigarea licitaţiei, iar în august aceasta a oprit furnizarea apei calde, anunţând reparaţii la sistemul de producţie. După această decizie CJ Prahova a anunţat rezilierea contractului şi a cerut reluarea furnizării, oficialii firmei private refuzând să facă acest lucru şi motivând refuzul prin faptul că instalaţiile nu pot fi repornite în condiţii de siguranţă. Între timp, municipalitatea a înfiinţat o firmă care va prelua serviciul de termoficare pentru Ploieşti.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed