Consiliul Judeţean Sibiu vrea să acorde sprijin financiar companiilor care vor opera zboruri regulate pe Aeroportul Internaţional Sibiu/ În lunile în care activitatea a fost suspendată, traficul de pasageri a scăzut cu peste 85%

Consiliul Judeţean Sibiu aprobă o schemă de ajutor de stat pentru companiile aeriene care operează pe Aeroportul Internaţional Sibiu, având în vedere că activitatea acestora a fost puternic afectată în ultimele 7 luni de pandemie. 

 

”Între martie şi iulie 2020, perioada în care au fost suspendate majoritatea zborurilor comerciale, numărul total de pasageri a scăzut cu 85% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. De recuperarea traficului aerian depinde nu doar dezvoltarea aeroportului, ci şi redresarea economică a întregului judeţ, precum şi activitatea multor afaceri din regiune, inclusiv a celor din turism sau alte domenii importante pentru Sibiu”, a transmis, marţi, Consiliul Judeţean Sibiu. 

 

Potrivit sursei citate, de exemplu, industria hotelieră din Sibiu estimează că peste 50% din veniturile sale depind de conectivitatea aeriană a Sibiului. 

 

Consilierii judeţeni se vor pronunţa prin vot asupra acestui proiect în data de 17 decembrie. 

 

”Acest ajutor pe care noi îl direcţionăm către operatorii de zboruri este completat de subvenţii de la Guvern destinate recuperării unor pierderi înregistrate de aeroport. Ambele tipuri de ajutor vor aduce creştere pe termen lung întregului judeţ. Pentru a putea oferi acest ajutor, schema elaborată de CJ a fost autorizată de Comisia Europeană. Din 2014 există la nivel European orientări privind ajutorul de stat care prevăd ca până în 2024, aeroporturile să devină rentabile fără intervenţia statului. În condiţiile pandemiei însă, Comisia Europeană a înţeles că este nevoie de o implicare puternică a statului pentru a salva acest sector şi a autorizat acest mecanism de susţinere a operatorilor aerieni”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu. 

 

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 1.660.000 EURO, iar finanţarea schemei se va asigura din bugetul local al Judeţului Sibiu sub formă de subvenţii acordate beneficiarilor, care nu vor depăşi 800.000 EUR (plafonul maxim global per companie acordat în România în temeiul secţiunii 3.1 din Cadrul Temporar). 

 

Schema de ajutor de stat va fi valabilă până la data de 30 iunie 2021, iar subvenţia poate fi plătită beneficiarilor până la data de 30.06.2022.

 

Beneficiarii măsurii de ajutor de stat pot fi companiile aeriene care îşi iau angajamentul de a opera zboruri regulate  pe Aeroportul Internaţional Sibiu. 

 

Totodată acestea trebuie să îndeplinească toate criteriile stabilite de Comisia Europeană:

 

a) să aibă o licenţă de operare aeriană emisă în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1139; 

b) să aibă o asigurare obligatorie împotriva accidentelor care acoperă pasagerii, mărfurile, poşta şi răspunderea civilă în conformitate cu condiţiile Regulamentului 785/2004;  

c) să nu figureze pe lista neagră a Comisiei de companii aeriene care nu respectă standardele de siguranţă, publicată la: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/; 

d) să aibă un Certificat European de Operator Aerian (AOC) sau alt document echivalent emis de o autoritate competentă din ţara de origine; 

e) să nu fi primit niciun alt ajutor în România în temeiul secţiunii 3.1 din Cadrul Temporar sau, dacă l-a primit, suma ajutoarelor să nu depăşească 800.000 EURO; 

f) să nu fi fost formulate decizii de recuperare a ajutorului de stat împotriva companiei aeriene candidate;  

g) să nu se fi aflat deja în dificultate la data de 31 decembrie 2019; 

h) în cazul în care compania aeriană candidată a efectuat zboruri regulate către / de la Aeroportul Sibiu în 2019, compania aeriană candidată va aloca către / de la Aeroportul Sibiu cel puţin 50% din capacitatea pe care a alocat-o în 2019 şi o va menţine pentru o perioadă de 12 luni consecutive între datele semnării contractului de subvenţionare a ajutorului financiar şi 30 iunie 2022. În cazul în care compania aeriană candidată nu a efectuat zboruri regulate în anul 2019 către / de la Aeroportul Sibiu, compania aeriană candidată va aloca o capacitate de cel puţin 50.000 de locuri pentru o perioadă de 12 luni consecutive între data semnării contractului de acordare a ajutorului financiar şi 30 iunie 2022.

 

Schema de ajutor de stat este elaborată în conformitate cu condiţiile menţionate în Cadrul Temporar adoptat la 19 martie 2020 de Comisia Europeană pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. 

 

Apelul de cereri va fi disponibil pe site-ul www.sibiuairport.ro, iar verificarea respectării condiţiilor se va face de către Aeroportul Internaţional Sibiu. 

 

După verificarea eligibilităţii de către Aeroportul Internaţional Sibiu R.A., documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate vor fi prezentate Consiliului Judeţean Sibiu. Nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, Consiliul Judeţean Sibiu va încheia contracte de acordare a ajutorului financiar cu beneficiarii, până la epuizarea completă a bugetului, conform principiului primul venit, primul servit.

 

Aeroportul  se obligă, ulterior semnării contractului de acordare a ajutorului financiar între Consiliul Judeţean Sibiu şi Beneficiar, să efectueze lunar verificări de conformitate privind capacitatea alocată de compania aeriană la/de la Aeroportul Internaţional Sibiu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed