Constantin Niţă: CEC şi EximBank trebuie să susţină sectorul economic

0
Constantin Niţă: CEC şi EximBank trebuie să susţină sectorul economic

"Mai departe sprijinim fondul de garantare şi de contragarantare. Faptul că facem acest fond cu un capital de 100 de milioane de euro, asta presupune că mai multe firme, de 4-5 ori mai multe firme vor putea accesa garanţii", a declarat Constantin Niţă, ministrul pentru IMM-uri.

Ministrul IMM-urilor spune că cele mai afectate de criză sunt firmele din domeniul construcţiilor şi din sectorul industrial. O serie de măsuri de sprijinire a firmelor a fost iniţiată de minister, însă sistemul bancar din România trebuie să fie mai activ în susţinerea companiilor, consideră Constantin Niţă.

"Soluţii ce privesc accesarea fondurilor europene, reducerea perioadei de accesare a fondurilor la 30-45 de zile, faptul că IMM-urile apelează la garanţii, firmele care fac export pot apela la CEC şi Eximbank pentru ajutor, compensarea TVA, toate acestea sunt măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor. Mai există si măsurile fiscale ce tin de neimpozitarea profitului reinvestit. Sistemul bancar trebuie să fie mai ingaduitor in ceea ce priveste plata ratelor, nu a dobânzilor. Adică plata ratelor să se facă la un an sau chiar un an şi jumătate. Sistemul bancar este închistat şi nu este flexibil la problemele ce au loc în economie", a mai adăugat Constantin Niţă.