Consumul de energie scade, producătorii ţin de preţ, iar jucătorii de pe piaţa concurenţială pierd cel mai mult

Reducerea, în acest an, a consumului de energie cu 10 procente ca urmare a restrângerii activităţii din industrie s-a resimţit în tranzacţiile încheiate pe platformele administratre de OPCOM. Directorul de supraveghere şi dezvoltare a pieţei de energie, din OPCOM, Lucian Palade, ne-a explicat că, cei mai afectaţi de reducerea consumului au fost jucătorii de pe piaţa concurenţială.

“Impactul acestui 10%, 10% e o cifra globală, a fost simţit mai puternic pe piaţa concurenţială, nu reglementată; deci cei care au fost în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea şi au influenţat în negativ astfel consumul, îşi procurau în mare parte din piaţa concurenţială”, explică Lucian Palade, director în cadrul OPCOM.

Efectul direct pe cele două pieţe principale administrate de OPCOM – Piaţa pentru Ziua Următoare şi Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale– a fost acela de reechilibrare a ponderii tranzacţiilor.

“Cei care au tranzacţionat insistent si volume mari anul trecut şi la preturi mari, s-au vazut în imposibilitate de a desface în totalitate această cantitate, deja tranzactionată pe piaţa cu amănuntul”, spune directorul OPCOM.

Ceea ce înseamnă că în acest an pentru prima dată jucătorii din piaţa de energie s-au confruntat cu un risc de volum.

Dacă până acum se conştientizase volatilitatea pieţei pentru ziua urmatoare, anul acesta s-a conştientizat şi riscul de volum, ceea ce a determinat reorientarea participanţilor către tranzacţiile pe termen scurt. In primul rând s-a inregistrat o creştere spectaculoasă a cotei pieţei spot de la 9,5% la 12,8% în acest an, mai mult de 3 procente„, a precizat Palade.

O contribuţie la orientarea către piaţa spot a avut-o şi mecanismul de decontare introdus în 2008. Mecanismul permite decontarea în 2 zile a cantităţilor de energie vândute ceea ce înseamnă mult în condiţiile unei pieţe lipsite de lichidităţi. În schimb s-a înregistrat o scădere a apetitului pentru tranzacţiile pe termen lung. Reculul de pe piaţa contractelor bilaterale este explicat prin lipsa întâlnirii cererii cu oferta.

“Pe piaţa contractelor bilaterale anul acesta am înregistrat un recul care nu se datorează lipsei de activitate, ci imposibilităţii întâlnirii cererii cu oferta în sensul că cei care vând au cerut preţuri mari, iar cei care cumpără nu au fost dispuşi să achiziţioneze la acel preţ”, explică Lucian Palade.

Asa se face că foarte multe licitaţii au fost anulate pentru că nu s-au finalizat tranzacţiile. Exceptie face Nuclearelectrica care a reusit sa atribuite intregul volum ofertat în cele 9 licitatii. Vedem ca în cazul complexurilor Rovinari si Turceni din 30 respectiv 42 de licitaţii au fost atribuite numai 5 respectiv 3 iar la Craiova din 15 licitatii nu s-a atribuit nici una. Care este explicaţia comprotamentului producătorilor de energie care, în ciuda reducerii de 10 procente a consumului, nu sunt dispuşi să scadă preţurilor din ofertele de vânzare?

“Exista o anumită nostalgie a preţurilor bune înregistrate anul trecut. Preţurile pe piaţa spot au scăzut foarte mult, preţurile în contractele bilaterale sunt cele negociate anul trecut”, a spus directorul OPCOM.

Anul trecut pe piata contractelor bilaterale preţul pentru energia furnizată în 2009 a avut o valoare medie 193 lei/MWh. În acelaşi timp pe piaţa spot preţul mediu în acest an 146 lei/MWh. O altă explicaţie a preţurilor ridicate din ofertele producătorilor se referă la nevoia internalizării costurilor de mediu. Lucian Palade consideră că in viitor nu vom mai putea vorbi de energie ieftină în România.

Dacă ne gândim la investiţiile necesare fie pentru centrale noi care vor trebui amortizate, nu va fi o energie electrică ieftină, dacă ne gândim la retehnologizările absolut necesare de a preîntâmpina emisiile la nivelul de azi, iarăşi reprezintă costuri, iar producătorii sunt în foarte mare foame de finanţare, tocmai din cauza costurilor de mediu. Fie că este vorba de regenerabile de investiţii noi pe gaz, combustibil nuclear, totul va conduce la preţuri mai mari”, spune Lucian Palade.

Reprezentantul OPCOM susţine că blocajul înregistrat în tranzacţiile cu energie nu va fi de durată. Astfel în lunile decembrie-ianuarie se aşteaptă o intensficarea a tranzactiilor.

“În acest moment e o luptă surdă între cumpărători şi vânzători; fiecare încearcă să-şi impună preţul şi de aceea o vreme nu se întâlnesc. E de aşteptat ca producătorii trebuie să vândă, nu pot intra în noul an fără vânzări”, a mai adăugat Palade.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed