Consumul ridicat de orez alb creşte riscul de diabet?

Peste două milioane de persoane suferă de diabet de tipul 2 în Franţa. La aceştia se adaugă 500.000 de persoane care nu şi-au descoperit încă această maladie. Potrivit specialiştilor, incidenţa bolii ar fi totuşi în creştere constantă şi necesită efectuarea de cercetări pentru identificarea factorilor de risc. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că unul din aceşti factori de risc este consumul ridicat de orez alb.

 

Doctorul Qi Sun şi colegii săi de la Harvard School of Public Health au analizat rezultatele a două studii efectuate în China şi Japonia şi a altor două realizate în Statele Unite şi Australia. Analizând datele colectate de la peste 350.000 de persoane, au ajuns la concluzia că un consum mare de orez alb prezintă riscul de îmbolnăvire de diabet. Orezul nu trebuie consumat în fiecare zi, este bine să fie mâncat o dată sau de două ori pe săptămână, a spus Qi Sun citat de Daily Mail.

 

Totuşi, acest lucru nu este o noutate pentru cercetători, deoarece consumul de orez este asociat cu un indice ridicat al glicemiei. Acest indice este estimat în funcţie de viteza la care nivelul de glucoză creşte în sânge după ce s-a consumat orez. În comparaţie cu orezul negru care generează o creştere lentă a glicemiei, orezul alb are un efect de creştere rapidă a glucozei în sânge. De asemenea, orezul alb fiind mai rafinat şi, prin urmare, prelucrat, pierde numeroase substanţe nutritive, precum fibrele sau magneziul, care ajută în mod normal la prevenirea apariţiei diabetului.

 

Aceste rezultate publicate în British Medical Journal sunt departe de a-i convinge pe toţi specialiştii, care spun că nu există nicio dovadă reală că orezul alb consumat în exces ar duce la diabet. Catherine Collins, medic la Spitalul St George’s din Londra, afirmă că studiul a permis stabilirea unei legături între consumul mare de orez alb şi riscul crescut de diabet în rândul populaţiilor asiatice. Dar, rezultatele nu pot fi extinse şi la alte ţări în care orezul constituie o mică parte din alimentaţie. Deci, în aceste ţări trebuie identificaţi alţi factori de risc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed