Contract colectiv unic de muncă la nivel naţional, pentru stat şi privat

„Am avut o discuţie îndelungată dacă apariţia Legii salarizării unitare nu ar implica două contracte colective de muncă la nivel naţional, unul pentru sectorul public şi altul pentru cel privat. Sindicatele au dorit un unic contract colectiv de muncă. Eu ca angajator înţeleg acest lucru pentru că de multe ori sectorul public este concurent pe piaţa muncii cu sectorul privat, în anumite domenii. În final, s-a convenit să existe un unic contract colectiv de muncă la nivel naţional”, a spus Ioan Cezar Corâci.

 

Acesta a arătat că în discuţii au fost precizate domeniile care nu pot fi subiect de negociere în cadrul acestui contract colectiv, fiind reglementate deja, prin alte acte normative. Acesta este cazul nivelului salariului bugetarilor, deja stabilit prin altă lege.

 

În continuare, Ioan Cezar Corâci a arăta că un alt moment dificil, dar care a fost depăşit, este cel al aplicabilităţii contractelor colective de muncă.

„Actualul ansamblu de contracte colective de muncă va funcţiona în continuare aşa cum este, deci vor avea loc discuţii la nivel de întreprindere, grup de unităţi, sectoare de activitate – aşa cum sunt botezate mai nou ramurile, după model european – şi, desigur la nivel naţional”, a afirmat preşedintele UGIR-1903.

 

În încheiere acesta a subliniat că legea negocierilor colective care va înlocui legea privind Contractul colectiv de muncă urmează să fixeze „pentru mai mulţi ani de acum în colo ceea ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă din România”.

„O asemenea discuţie este complicată pentru şi stabilirea unui cadru normativ coerent şi echitabil, care să asigure stabilitate şi pace socială, necesită armonizarea intereselor, în mare parte diferite ale angajaţilor şi angajatorilor din domeniul privat şi cel de stat. Aceasta a făcut să existe multe momente tensionate în cursul discuţiilor dar am reuşit să le depăşim”, a adăugat preşedintele UGIR-1903.

 

Vineri, la Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale a continuat seria reuniunilor la nivel de experţi în legătură cu modificarea legilor dialogului social şi a Codului Muncii. Reuniunile sunt organizate şi coordonate de către secretarul de stat în MMFPS, Valentin Mocanu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed