Contractul cu BECHTEL face prăpăd și acum! Compania de Autostrăzi are mari probleme

Reziliat în urmă cu șase ani, contractul cu firma Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania încă pune probleme Companiei de Infrastructură. Șefii și angajații CNAIR stau cu frica executării silite. Fiscul vrea să recupereze paguba suferită de statul român din derularea între 2003 și 2013 a contractului cu americanii. Prejudiciul calculat de Ministerul de Finanțe încă din decembrie 2016 nu este deloc mic: 526 milioane euro, adică undeva la 2,4 miliarde lei.

 

Cu alte cuvinte, CNAIR ar avea de plătit către ANAF aproape jumătate din bugetul pe acest an. Fiscul a suspendat în vară executarea silită a Companiei, nu înainte de a-i lua din conturi peste 170 de milioane de lei, potrivit informațiilor G4Media.ro. Măsura popririi a fost considerată drept una abuzivă de către șefii CNAIR. Acum, CNAIR cere asigurări de la Ministerul de Finanțe și ANAF că se va menține suspendarea executării silite pănă la soluționarea proceselor deschise în instanță prin care CNAIR a contestat raportul întocmit de MFP. ANAF nu a răspuns până la această oră solicitărilor G4Media.

 

Raportul întocmit de inspecția economică-financiară din Ministerul de Finanțe în decembrie 2016 calculează prejudiciul adus statului ca urmare a modului defectuos în care s-a derulat și negociat timp de un deceniu contractul cu americanii de la Bechtel pentru construirea Autostrăzii Brașov-Borș la 525.891.999 euro (echivalentul a 2.368.932.598,68 lei la un curs de 4,5046 lei/euro la data de 21.10.2016). Acest raport este și subiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție.

 

Potrivit articolului 22 din Ordonanța de Urgență nr. 94/2011, sumele cuvenite bugetului general consolidat, stabilite prin rapoartele de inspecţie economico-financiară şi înscrise în dispoziţia obligatorie, constituie creanţe bugetare. Dispoziţia obligatorie constituie titlu de creanţă. Potrivit legii, executarea silită a creanţelor bugetare se efectuează de organele fiscale competente, adică de către ANAF.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed