Controlul dermatologic al alunițelor, potrivit în orice anotimp!

Alunițe, leziuni, cancere ale pielii? Harta dermatoscopică corporală ne relevă diagnosticul corect. Din fericire, alunițele se urmăresc în orice anotimp. A apărut vreuna nouă, aveți vreo aluniță căreia i s-a modificat forma sau aspectul  sau care este dureroasă? Un simplu screening/control dermatologic al alunițelor, efectuat la momentul potrivit, vă poate liniști și vă poate salva viața. Pentru că aluniţele au un potenţial malign deosebit de periculos, după cum ne arata medicii dermatologi de la Skinmed Clinic. Ce presupune controlul dermatologic alunițelor și când este bine să fie făcut, ne spune Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.

De ce ne apar aluniţe noi pe piele?

Cauzele sunt multiple, dar arsurile solare şi bronzarea excesivă joacă un rol extrem de important. Alţi factori favorizanţi sunt:

  • trecerea anilor
  • pielea deschisă la culoare, persoanele cu păr roşcat, cu ochi deschişi la culoare, verzi sau albaştri
  • istoric familial de aluniţe atipice
  • efecte secundare ale diverselor medicamente
  • mutaţii genetice

Cauzele apariţiei aluniţelor la maturitate nu sunt pe deplin clarificate. Noile aluniţe pot fi sau nu maligne. Arsurile solare din perioada copilăriei şi a adolescenţei pot avea urmări de-a lungul vieţii. Expunerea incorectă la razele solare poate favoriza, din păcate, apariţia cancerelor de piele și a temutului melanom.

Când devin aluniţele suspecte?

Ne putem îngrijora dacă observăm că:

– aluniţele sunt asimetrice

-au marginile neregulate

-depăşesc 5 mm în diametru

-schimbările de mai sus au apărut de-a lungul timpului

-posibile ulceraţii şi roşeaţă a aluniţelor

Aluniţele suspecte nu apar, de obicei, în zonele de pe corp ferite de soare. Cele mai obişnuite părţi în care apare melanomul, sunt, de exemplu, la femei, picioarele şi braţele, adică exact pielea pe care o expunem cel mai frecvent vara.”, spune Dr. Amalia Anghel.

Pacienții cu foarte multe alunițe și cu factori de risc trebuie evaluați anual de către medicul specialist. Pentru o examinare cât mai obiectivă și eficientă este necesară înregistrarea digitală dermatoscopică a alunițelor, pentru a avea date legate de modificările acestora. Doar medicul dermatolog poate stabili în urma consultului necesitatea exciziei chirurgicale a unei aluniţe și biopsia.

Cum ne menţinem o piele sănătoasă?

Fie că sunt din naştere sau sunt căpătate de-a lungul vieţii, feriţi-vă alunițele de factorii nocivi! Evitaţi expunerea la soare vara, în special în intervalele 10.00-18.00. Arsurile solare din perioada copilăriei mai ales, dar și cele din perioada de adult, sau traumatizarea repetată a nevilor devin factori de risc. Expunerea la soare se face în orice moment, în orice anotimp, nu doar când mergem la plajă. Cel mai frecvent, cancerul de piele apare în piele sănătoasă, fără prezența obligatorie a aluniţelor.

Prin urmare, ideal este să folosim creme cu factor de protecție maximal pe parcursul întregului an, chiar și în sezonul rece, inclusiv atunci când afară este inorat. Aceasta este prima regulă de care trebuie să ținem seama. Apoi, regulat, o dată la un an, în orice anotimp, controlul dermatologic alunițelor trebuie să intre în rutina noastră de îngrijire a sănătății pielii.

Dr. Amalia Anghel: „În sprijinul tuturor pacienților, Skinmed Clinic a pregătit o serie de oferte speciale, cu discount-uri substanțiale, care vă ajută să vă monitorizați toate alunițele și toate leziunile pielii.  

Deoarece controlul (scanarea) periodic al pielii vă poate salva viața, puteți veni la Skinmed Clinic cu familia & prietenii și beneficiați cu toții de 20% reducere la harta dermatoscopică! 

Pentru că trebuie să ne respectăm corpul și să ne îngrijim sănătatea, Skinmed Clinic vă oferă 200 lei reducere la reevaluarea dermatoscopică anuală a întregii suprafețe corporale a pielii!

Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/cuvantul-cheie-controlul-dermatologic-al-alunitelor/

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed