Cooperativa Ţara Mea, care reuneşte peste 1.000 de fermieri: Preţul cărnii de miel din magazinele din România a crescut în 2021 cu 10 – 40% faţă de anul trecut

„Preţul cărnii de miel este în creştere, cu 10 – 40% în raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic faţă de nivelul din celelalte ţări din Uniunea Europeană, ceea ce spune multe despre eforturile producătorilor români”, a declarat preşedintele Cooperativei Agricole Ţara Mea, Florin Burculescu.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Cooperativei Agricole Ţara Mea, carcasa cu carne de miel a ajuns la 35 de lei pe kilogram, cotletul de miel a ajuns la 45 de lei pe kilogram, iar organele de miel au un preţ cuprins între 14,6 şi 17 lei pe kilogram. 

Consumul de carne de oaie este mic în România – 2,2 kg/cap locuitor, în 2018, potrivit Institutlui Naţional de Statistică (INS). Românii consumă, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă. În 2020, importurile au scăzut uşor per total, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosată având cea mai mare pondere în importuri. Volumul importurilor se situează, în general, în jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600.000 de euro, potrivit datelor transmise de Cooperativa Ţara Mea.

În acelaşi timp, preţul cărnii de miel la poarta fermei în acest an este de 14-15 lei pe kilogram, cost similar cu cel din 2019, au declarat,pentru News.ro, crescătorii de oi, care sunt nemulţumiţi că preţurile furajelor şi medicamentelor pentru animale au crescut. 

“În acest moment preţul mielului în viu la poarta fermei este de 14-15 lei pe kilogram, preţul este la acelaşi nivel cu cel înregistrat anul trecut. Preţul acesta se practică peste tot în ţară. În schimb fermierii au de pierdut deoarece preţul furajelor a fost dublu faţă de cel de anul trecut”, a declarat preşedintelele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis, Nicolae Cioranu, care a menţionat că nu consideră că se va modifica preţul în preajma Paştelui. 

Producătorii autohtoni din cadrul Cooperativei Ţara Mea pot pune la dispoziţie tot ceea ce trebuie pentru a pregăti masa de Paşte. Cooperativa Ţara Mea asigură direct din ferme de la carne de miel, ouă, verdeţuri, legume de sezon – ceapă verde, salată, ridichi.

În ceea ce priveşte preţul ouălor în preajma Paştelui, Burculescu a precizat că menţinerea preţului constant la ouă, în această perioadă atât de importantă pentru toţi românii, a constituit una dintre priorităţile fermierilor în ultimii ani. “Pot spune că am reuşit, dar a fost greu. Dacă vă amintiţi, în urma cu 3-4 ani înregistram creşteri chiar şi de 200% in perioada sărbătorilor”, a completat Burculescu.

În această perioadă un cofraj cu 30 de ouă costă între 9 şi 18 lei.

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România şi are peste 1.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.

Potrivit Obor21.ro, prima cooperativă ţărănească digitală, bugetul alocat anul acesta achiziţiei de carne şi produse din carne pentru Paşte este de 200-500 de lei pentru 55% dintre români, iar comanda medie a ajuns în luna aprilie la 310 lei, Potrivit companiei, dacă până acum cererea era de aproximativ 10% din totalul comenzilor pentru produsele de capră/oaie, în aprilie aceasta reprezintă 70% din vânzări.

Circa 78% dintre românii din mediul urban intenţionează să îşi petreacă sărbătorile de Paşte acasă, cu familia restrânsă, aproximativ două treimi dintre aceştia vor aloca peste 300 de lei pentru pregătirea meniului de Paşte şi până în 500 de lei pentru cumpărarea cadourilor, reiese dintr-un studiu desfaşurat de către agenţia de cercetare de piaţă iSense Solutions în perioada 20-22 aprilie.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed