Copilul tău este pregătit pentru un nou an școlar? Noua criză economică își va pune amprenta și pe sistemul de educație

0

Photo by Kelli Tungay on Unsplash

 

O nouă criză economică bate la ușă iar prețurile au început deja să crească într-un ritm alarmant. Conform Bloomberg, prețul gazelor naturale este la un maxim istoric, ceea ce va influența sever întreaga populație a lumii, de la producătorii de ceramică din China și până la patiserii de lux din Franța. Chiar dacă nu ne dăm seama încă, creșterea prețurilor la energie se va reflecta în cele mai nebănuite aspecte ale vieții.

Cel mai apropiat eveniment afectat de venirea crizei este începutul noului an școlar. Dacă de obicei părinții investeau mulți bani în achiziția rechizitelor și accesoriilor necesare celor mici, anul acesta prețurile crescute îi vor forța pe părinți să își calculeze cu mai mare grijă bugetul pentru începerea școlii.

Experții în oferte speciale de la Kimbino recomandă părinților să nu facă rabat de la calitatea articolelor pe care le vor achiziționa pentru cei mici, ci mai degrabă să profite de reducerile oferite de hipermarketuri pentru începutul anului școlar. Cea mai bună perioadă pentru a face cumpărăturile pentru școală este chiar începutul lunii septembrie, moment în care toate magazinele au oferte care mai de care mai avantajoase din punct de vedere financiar.

Ce articole trebuie să se regăsească în ghiozdanul oricărui școlar

Conținutul minim al ghiozdanului micilor școlari depinde de anul pe care urmează să îl înceapă și de cerințele specifice ale școlii unde sunt înscriși. De bază, însă, sunt câteva elemente:

  • Ghiozdan;
  • Penar echipat complet: stilou, creioane, pixuri colorate, gumă de șters, riglă;
  • Trusă de geometrie;
  • Caiete de diferite mărimi și modele: dictando, tip I și tip II, studențești, caiet special pentru educație muzicală, caiet special pentru geografie, caiet special pentru matematică;
  • Trusă completă pentru arte plastice: bloc de desen, acuarele, pensule de diferite mărimi, plastilină etc.
  • Echipament pentru ora de sport: încălțăminte sport, vestimentația specifică;

Prețul unui ghiozdan cu articole de bază pentru școlari

În acest moment, prețul unui ghiozdan echipat complet pentru începerea noului an școlar pornește de la 150 de lei și poate ajunge chiar și la peste 1000 de lei, variind în funcție de nevoile și dorințele celor mici. Dacă avem copiii înscriși într-o școală cu profil artistic, muzical sau sportiv, costurile vor crește și mai mult din cauza nevoilor speciale pe care aceste domenii le presupun (accesorii de calitate pentru desen și pictură, instrumente muzicale și accesoriile necesare lor, echipament sportiv și de protecție etc.)

Odată cu creșterea prețurilor la energie ne așteptăm ca suma de bani pe care un părinte trebuie să o scoată din buzunar pentru echiparea completă a celui mic pentru noul an școlar să fie aproape dublă față de alți ani.

Alte cheltuieli legate de începutul noului an școlar

În plus față de articolele de bază pentru programul de la școală, părinții trebuie să ia în considerare și hobby-urile celor mici sau programul after-school. Prețurile majorității programelor de before și after-school variază între 500 și 1500 de lei pe lună, în acești bani fiind incluse doar supravegherea celui mic, masa de prânz și, eventual, o gustare. Activitățile specifice precum orele de limbi străine, dansul sau activitățile plastice sunt plătite extra. Din nou, costurile vor crește și la acest capitol iar dumneavoastră trebuie să vă pregătiți din timp.

De asemenea, nu strică să vă gândiți și la ce anume veți pune în pachețelul cu mâncare al celui mic. Prețurile alimentelor de bază vor fi primele afectate de acește scumpiri în linie, în timp ce nevoile nutriționale rămân aceleași. Cei mici sunt, de cele mai multe ori, mofturoși, deci creativitatea părinților trebuie să acopere o paletă largă de rețete cu bani puțini.

Cea mai bună strategie în fața unei crize economice iminente este pregătirea corespunzătoare. Copiii nu au nicio vină pentru schimbările care au loc la nivel economic, deci nu ar trebui săe fie afectați deloc de acestea. Din fericire, trăim într-o perioadă care abundă în informații de toate felurile, mai ales în ceea ce privește găsirea unor soluții pentru astfel de perioade mai grele. Stabilirea unui buget lunar realist, scăderea cheltuielilor inutile și profitarea de ofertele pe care marile hipermarketuri le fac în anumite perioade pot face diferența între un trai decent și simpla supraviețuire pe timp de criză.