Corectiile bursiere, intre necesitate si intamplare

Chiar daca acest adevarat dus suedez in plan psihic reprezinta un inevitabil element al costului operarii pe bursa, al castigului realizat astfel, el poate fi adus la nivele acceptabile daca-i sunt intelese determinarile si posibilitatile de optimizare a efectelor operatiilor bursiere.

Fazele de crestere a indicelui general al unei burse, cunoscute si sub denumirea de piata de tip bull, conduc adesea la nivele de pret ale unor titluri fara niciun suport real. Si in ultimele luni BVB a cunoscut astfel de situatii de supraevaluare a unor actiuni, datorate asteptarilor exagerate ale investitorilor in aceste titluri.

Ca si adevarul care nu poate fi escamotat la nesfarsit, si pretul de piata revine in timp la un nivel apropiat valorii intrinseci a titlurilor cotate. Prin urmare, corectarea pretului este un act logic si necesar.

Faptul ca in urma lui cativa investitori pierd in timp ce altii castiga, cumparand la preturi mai scazute, este o dovada a faptului ca bursa nu este numai un barometru al starii economiei, ci si un instrument de redistribuire a veniturilor, a averilor intre investitori. Cei inteligenti nu pierd nici in imprejurarile nefavorabile, fiindca pot cumpara si pe scaderea bursei, micsorandu-si pretul mediu al titlurilor detinute.

Nu mai vorbesc de efectul benefic asupra pietei al intrarilor noilor investitori, care sunt atrasi de preturile scazute la care se pot cumpara titlurile dupa o perioada de scadere a nivelului cotatiilor.

Daca ne referim la ultimele corectii serioase ale indicilor calculati de BVB, trebuie sa recunoastem ca scaderea lor s-a datorat in masura precumpanitoare influentelor externe. Pe de o parte, putem sa ne bucuram ca BVB se coreleaza tot mai puternic cu bursele externe mari.

Dar in acelasi timp trebuie sa asteptam cu incredere momentul in care se va produce decorelarea ei de bursa din New York.

Daca economia SUA ar evolua intr-un mod de invidiat, n-am face aceasta afirmatie. Dar realitatea arata ca o astfel de perioada a cam ramas in urma.
Or, in conditiile in care economia Romaniei inregistreaza cresteri imbucuratoare. Cat timp muncitorii romani trimit in tara miliarde euro anual, n-ar trebui sa resimtim socul crizei financiare internationale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed