Coreea de Sud a plasat un satelit pe orbită

Un lansator de concepţie ruso-coreeană a decolat de la baza sud-coreeană Naro, şi-a menţinut traiectoria timp de nouă minute şi a plasat pe orbită un satelit destinat culegerii de date despre radiaţiile cosmice.

 

Coreea de Sud are ambiţia să dezvolte, până în 2021, o rachetă cu trei trepte, de fabricaţie sută la sută proprie, capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone. Deocamdată foloseşte rachete cu o treaptă rusească şi una sud-coreeană. Moscova a acceptat să furnizeze prima treaptă pentru un număr maxim de trei rachete. Primele două teste s-au soldat însă cu eşecuri.

 

Această a treia încercare, amânată de mai multe ori, era ultima prevăzută în cadrul unui parteneriat ruso-coreean. În 2009, lansatorul a atins orbita, dar o defecţiune a împiedicat plasarea satelitului. În 2010, racheta cu rază lungă de acţiune a explodat în zbor.

 

Ambiţiile în domeniul spaţial ale Coreei de Sud au fost mult timp blocate de temerea aliaţilor săi americani că acestea ar putea alimenta o cursă a înarmării în Peninsula Coreea. Ironia face că nord-coreenii i-au întrecut pe sud-coreeni. Phenianul a reuşit să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune şi să plaseze un satelit pe orbită la 12 decembrie. Autorităţile de la Seul şi occidentalii cred că a fost defapt vorba de un tir deghizat de rachetă balistică, ce încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU.

 

În consecinţă, Consiliul, la iniţiativa Washingtonului, şi cu acordul Chinei, a extins sancţiunile adoptate în 2006 şi 2009. Replica Phenianului a fost că va mai face un test.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed