Cornel Coca Constantinescu (ASF) anunţă noi tarife de referinţă RCA în 2018

Tarifele de referinţă pentru poliţele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) vor fi recalculate, în 2018, după alte coordonate decât au fost în anul precedent, a spus oficialul ASF. De asemenea, vicepreşedintele ASF a mai vorbit şi despre asigurările obligatorii pentru locuinţe (PAD), menţionând că în acest an se va schimba legea de funcţionare a PAID, ca şi despre asigurările din turism, unde „avem în discuţie o propunere de normă” pentru ca turiştii să fie asiguraţi în cazul insolvenţei unui touroperator.

 

Cornel Coca Constantinescu a mai abordat şi subiectul relaţiei dintre companiile de asigurări şi service-urile auto, recomandând să se aibă în vedere şi calitatea serviciilor de reparaţii, nu doar tarifele pentru piese şi manoperă.

 

Ca obiective pentru anul 2018, oficialul ASF a menţionat încurajarea creării de fonduri mutuale de asigurări, colaborarea cu instituţiile similare din UE pentru convergenţa reglementărilor din acest domeniu şi coordonarea pieţelor astfel încât asigurările de viaţă să capete o pondere majoritară faţă de cele obligatorii – RCA şi locuinţe.

 

Menţionăm că, în cazul RCA, tarifele de referinţă nu reprezintă obligaţii pentru asigurători, ci sunt repere după care se pot ghida proprietarii de autoturisme în negocierile cu companiile de asigurări, la momentul încheierii contractelor. „Bonus”-ul reprezintă reducerea pe care o pot obţine şoferii cu un istoric bun (fără accidente) faţă de aceste tarife, iar „malus”-ul este majorarea ce se poate aplica tarifelor de referinţă, în cazul şoferilor cu istoric rău (cu accidente). Iar în cazul PAID, acesta reprezintă un consorţiu („pool”) de societăţi de asigurare care – comportându-se ca o companie unitară – administrează asigurarea obligatorie de locuinţe faţă de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

 

Interviul integral pe mediafax.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed