Corupția în China: Închisoare pe viață pentru Bo Xilai

0
Corupția în China: Închisoare pe viață pentru Bo Xilai

Bo Xilai, fostul lider chinez aflat la originea celui mai amplu scandal politico-criminal cunoscut de regim de la sfârşitul revoluţiei culturale, a fost condamnat duminică la închisoare pe viaţă.

“Curtea pronunţă o pedeapsă de închisoare pe viaţă cu privare permanentă de drepturi politice”, afirmă textul hotărârii, dat publicităţii de către tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul său, luna trecută.

 

Bo Xilai a fost condamnat pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa, Gu Kailai, a unui om de afaceri britanic, Neil Heywood.

 

Curtea “îl condamnă pe Bo la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi la şapte ani pentru abuz de putere”, detaliază în continuare sentinţa, adăugând că “toate bunurile sale vor fi confiscate”.

 

Acest verdict – deosebit de sever – îşi pune amprenta definitiv pe cariera oficialului politic cu rangul cel mai înalt (el a fost, până anul trecut, membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez) adus în faţa justiţiei de la condamnarea, în 1998, a fostului primar al Beijingului, Chen Xitong, şi cea a primarului oraşului Shanghai, Chen Liangyu, în 2008, ambii pentru corupţie.

 

În cadrul procesului său din august, el a fost acuzat că a primit mită 2,6 milioane de euro şi a deturnat fonduri publice în valoare de peste 600.000 de euro, în special pentru achiziţionarea, în 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceză, administrată de Neil Heywood şi de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

 

Ambiţios şi charismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului preşedinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comerţului a preluat în 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reuşit să facă un pol economic major.

 

El s-a individualizat orchestrând aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai “retro”, în paralel cu o reprimare violentă sub pretextul luptei împotriva “mafiei”, care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestări, dintre care mulţi antreprenori privaţi.

 

Decăderea sa, anul trecut, o adevărată lovitură de teatru, a fost provocată de plecarea omului său de încredere, şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun. Certat cu şeful său, acest “superpoliţist” a cerut în zadar azil politic la consulatul american din Chengdu, capitala Sichuan.

 

El a dezvăluit, între altele, că omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria soţie a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Această avocată strălucită, care ar fi acţionat din motive financiare şi pentru a-şi “proteja” fiul, a fost condamnată anul trecut la închisoare pe viaţă.

 

Pentru Bo Xilai, acesta a reprezentat sfârşitul. Popular în fieful său din Chongqing şi în rândul nostalgicilor după maoism, acest “prinţ roşu”, fiul unei figuri a revoluţiei comuniste, este mai puţin apreciat în sferele înalte ale regimului: personalitatea sa flamboaiantă şi populismul său sunt percepute în aceste medii drept o ameninţare pentru o conducere “colegială”, care marşează pe consens de la dispariţia lui Deng Xiaoping în 1997, ultima figură istorică a comunismului chinez.

 

Bo Xilai şi-a făcut o ultimă apariţie în Adunare în martie anul trecut – când a respins în faţa presei zvonurile privind căderea sa iminetă – înainte de a dispărea în mâinile poliţiei interne a PCC, deţinut în secret.

 

Dar şocul a fost aşa de mare în cadrul partidului şi rândul opiniei publice, încât congresul PCC, care urma să reînnoiască în octombrie întreaga conducere – Xi Jinping i-a succedat lui Hu Jintao – a fost amânat cu o lună.

 

A fost necesar aproape un an pentru ca Bo Xilai, căruia între timp i-au fost retrase toate titlurile, să îşi facă reapariţia, de această dată în faţa judecătorilor, în august, la Jinan.

 

În mod surprinzător, la bară, Bo Xilai nu a apărut “spăşit”, aşa cum se întâmplă de obicei la procesele chineze. El şi-a confirmat temperamentul ţinându-le piept judecătorilor şi acuzării, negând în bloc aproape toate faptele de corupţie imputate, tratându-şi soţia drept “nebună” şi “mincinoasă” – ea depune mărturie împotriva lui într-o înregistrare video – şi pe Wang Lijun, fostul său om de încredere, drept un personaj “malefic”.

 

Severitatea verdictului de duminică este şi o sancţiune pentru comportamentul său sfidător, potrivit analiştilor.

 

O altă surpriză a fost durata procesului, de cinci zile, dincolo de cele 24-48 de ore obişnuite. În plus, justiţia aflată sub controlul strict al Partidului, a inovat transmiţând mesaje online despre dezbateri, urmărite de milioane de internauţi.

 

De la începutul acestui caz, singura versiune disponibilă a faptelor este cea oficială.

 

Bo Xilai a afirmat totuşi că superpoliţistul Wang Lijun era îndrăgostit de soţia sa ucigaşă sau că fiul său, Bo Guagua, o caricatură a “tineretului de aur” chinez, ducea o viaţă luxoasă colindând lumea.

 

Verdictul de duminică încheie scandalul dar, pentru imaginea nomenclaturii chineze, deja foarte degradată în ochii opiniei publice, răul creat rămâne.