Costul cu forţa de muncă a urcat cu 0,32% în trimestrul III, după un avans de 1,5% în trimestrul II

În trimestrul II, costul orar cu forţa de muncă sporise cu 1,51% faţă de primele trei luni din 2009, după ce în primul trimestru din acest an indicatorul scăzuse cu 0,75% faţă de trimestrul precedent.

În formă brută (neajustată), indicele trimestrial al costului orar cu forţa de muncă a fost mai mare în trimestrul al treilea cu 0,18% faţă de trimestrul al doilea şi a crescut cu 7,98% faţă de iulie-septembrie 2008. Principalele componente ale costului orar cu forţa de muncă sunt cheltuielile salariale (directe) şi cele non-salariale (indirecte).

Faţă de trimestrul II, costul orar al forţei de muncă, ajustat, a crescut într-un ritm mai accentuat în industria extractivă (13,1%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (8,06%) şi în învăţământ (7,16%).

În schimb, indicele a scăzut în intermedieri financiare şi asigurări (-9,66%), sănătate şi asistenţă socială (-4,87%) şi comerţ (-3,02%).

În trimestrul al treilea al acestui an, creşterea faţă de trimestrul anterior – pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – a componentei privind cheltuielile directe – salariale – cu forţa de muncă a fost de 0,24%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,60%. În formă brută, cele două componente au sporit cu 0,10%, respectiv 0,47%.

Comparativ cu trimestrul similar din 2008, pe principalele activităţi economice, cele mai mari ritmuri anuale de creştere ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, au avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (18,89%), industria extractivă (18,04%) şi industria prelucrătoare (11,88%).

Singura scădere faţă de acelaşi trimestru al anului precedent s-a înregistrat în administraţia publică (-6,03%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 7,92%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) – de 7,89%.

Cheltuielile nesalariale au avut un ritm anual de creştere de 8,36% în formă ajustată, respectiv de 8,34%, în formă brută.

Indicele trimestrial al costului orar cu forţa de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată. Calculul indicilor trimestriali ai costului orar cu forţa de muncă se face pe baza informaţiilor obţinute din ancheta lunară asupra câştigurilor salariale şi din ancheta anuală asupra costului forţei de muncă.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed